Bosna i Hercegovina     | 12.10.2020. 11:03 |

UNDP - Realizacija inicijative koja ima za cilj sadnju 10.000 sadnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) izmijenio je današnji dio programa realizacije Inicijative za zeleniju i održivu budućnostu, koja ima za cilj sadnju 10.000 sadnica tokom ove godine na području Bosne i Hercegovine.

- Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a u dogovoru sa jedinicama lokalne samouprave, na nekoliko lokacija odgođena je simbolična sadnja sadnica, u okviru UNDP Inicijative za zeleniju i održivu budućnostu, dok će na nekoliko lokacija danas biti upriličena simbolična sadnja ili potpisivanje Deklaracije - navodi se.

Kako se navodi, taj događaj odgođen je u Jablanici, Cazinu, Zenici, Odžaku, Srebreniku, Novom Sarajevu, Bihaću, Modriči i Tesliću. Iz UNDP-a najavljuju da je za danas planiran događaj u Doboju, Tuzli, Banjoj Luci, Gradiški i Tešnju, a obratit će se predstavnici jedinica lokalne samouprave i UNDP-a.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa 15 jedinica lokalne samouprave, počinje realizaciju UNDP Incijative za zeleniju i održivu budućnost, koja ima za cilj sadnju 10.000 sadnica u 2020. godini.

Inicijativi su se pridružili Banja Luka, Bihać, Cazin, Doboj, Gradiška, Jablanica, Modriča, Novo Sarajevo, Odžak, Sanski Most, Srebrenik, Tešanj, Teslić, Tuzla i Zenica. Tom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode.

- Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan utjecaj ako se poduzimaju redovno i u većem obimu. Drveće sprečava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena – navodi se.  

Kako se dodaje, sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo