Svijet     | 12.10.2020. 08:57 |

Koronavirus može preživjeti na površini mobitela i bankovnih kartica 28 dana

FENA Internet

SYDNEY, 12. oktobra (FENA) - Koronavirus koji uzrokuje Covid-19 može preživjeti na površinama poput mobilnih telefona i bankomata do 28 dana, pokazalo je novo australsko istraživanje.

Otkrića Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO), australske nacionalne naučne agencije, otkrivaju da virus SARS-CoV-2 može živjeti na određenim površinama mnogo duže nego što se prije mislilo, prenosi dpa.

"Na 20 Celzijevih stepeni, što je otprilike sobna temperatura, otkrili smo da je virus bio izuzetno robustan, preživjevši 28 dana na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobitela i plastičnih novčanica", rekla je Debbie Eagles, zamjenica direktora australskog Centra za pripravnost na bolesti (ACDP), koji je poduzeo istraživanje.

"Slični eksperimenti za virus gripe A (H1N1) otkrili su da preživjeo na površini 17 dana, što naglašava koliko je žilav SARS-CoV-2."

Studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu Virology Journal, navodi da virus duže preživljava na glatkim površinama poput stakla, nehrđajućeg čelika i vinila, u usporedbi s poroznim složenim površinama poput pamuka.

No eksperiment je izveden u mraku - istraživanja su već pokazala da sunčeva svjetlost može brzo ubiti virus.

Naučnici su rekli da je "postojanost na staklu" posebno važno otkriće s obzirom na to da su bankomati, samouslužne blagajne i šalteri za prijavu u zračne luke površine s velikim dodirom koje se možda redovno ne čiste.

Dodali su da rezultati pojačavaju potrebu za dobrim praksama poput redovnog pranja i čišćenja površina.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo