Svijet     | 12.10.2020. 08:41 |

Nobelova nagrada za ekonomiju bit će objavljena danas

FENA Internet

STOCKHOLM, 12. oktobra (FENA) - Nobelova nagrada za ekonomiju bit će objavljena danas i njome će biti kompletirane ovogodišnje objave nagrada.

Kraljevske švedske akademije nauka trebala bi najranije u 11:45 sati objaviti dobitnika nagrade za ekonomiju, prenosi dpa.

Prošle godine trio američkih ekonomista - Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer - nagrađeni su za svoj rad na ublažavanju globalnog siromaštva.

Nagrada za ekonomiju ove je godine vrijedna 10 miliona kruna (1,1 milion dolara), jednako kao i ostale Nobelove nagrade dodijeljene za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i mir, a koje su objavljene prošle sedmice.

S izuzetkom ekonomije, sve nagrade dodjeljuju se iz je fondacije švedskog industrijalaca Alfred Nobel (1833.-1896.), izumitelj dinamita.

Američki ekonomisti uglavnom su dobili nagradu za ekonomiju. Do danas su pobijedile samo dvije žene, Elinor Ostrom iz Sjedinjenih Država i Duflo rođena u Francuskoj.

Nagrada za ekonomiju, koja nije bila jedna od izvornih nagrada spomenutih u Nobelovoj oporuci, formalno se naziva Sveriges Riksbank Nagrada za ekonomske nauke u spomen na Alfreda Nobela. Osnovala ju je i finansira švedska centralna banka, a prvi put je dodijeljena 1969. godine.

Organizatori su naveli da je ovogodišnja svečana dodjela nagrade, koja se tradicionalno održava 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti, umanjene zbog pandemije koronavirusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'