Kultura     | 10.10.2020. 15:08 |

Radnom izložbom zatvorena 7. Sveučilišna likovna kolonija

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 10. listopada (FENA) - Sedma Sveučilišna kolonija koja nastavlja tradiciju likovne kolonije Krešimir Ledić zatvorena je radnom izložbom u kampusu u Rodoču kod Mostara.

-Likovna kolonija je potvrda kako mostarsko sveučilište razvija i područje umjetnosti. Želimo ga unaprijedit i razvijati bez obzira na uvjete kakvi jesu jer je likovna umjetnost duša našeg Sveučilišta - kazao je ovom prigodom Zoran Tomić, rektor mostarskoga sveučilišta u čijoj se organizaciji i održavala ova kolonija.

Po njegovim riječima, ova sedma likovna kolonija,  koja je prvi put sveučilišna, nastavlja tradiciju likovne kolonije Krešimir Ledić koja se do sada održavala u organizaciji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti SUM-a. 

-Unutar naše sveučilišne likovne kolonije zadržat ćemo i program kolonije Krešimira Ledića, a vjerovatno da će i radna izložba nositi naziv ovog sveučilišnog profesora - dodao je Tomić.

 Voditelj Sveučilišne likovne kolonije SUM Marin Ivanović kazao je kako je ovogodišnja likovna kolonija, otvorena prije četiri dana, okupila 25 akademskih umjetnika. 

-Ove godine, unatoč odgodi od nekoliko mjeseci zbog nastale situacije s koronavirusom, kolonija je okupila 25 akademska umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore koji su stvarali umjetnička djela- kazao je Ivanović.

Ranijih godina sudjelovali su umjetnici iz Slovenije, Srbije i italije ali s obzirom na epidemilošku situaciju, objasnio je voditelj sveučilišne kolonije, nije se moglo ni očekivati da svi dođu.

Po njegovim riječima, umjetnici su radili od jednog do tri likovna rada koji su ostavili za fundus mostarskoga sveučilišta i za buduću sveučilišnu galeriju. 

Ana Marija Botteri, akademska slikarica iz Splita, koja je naslikala prizor iz Rogoznice kraj Šibenika i koja je redoviti sudionik ove likovne kolonije, istaknula je kako nikako ne bi propustila dolazak jer je oduševljena mostarskim domaćinima i krajolikom. 

Likovna kolonija, osnovana 2014. godine u spomen na profesora emeritusa, akademika Krešimira Ledića, redovito se održavala jednom godišnje u svibnju u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske, međutim ove godine zbog situacije s koronavirusom održava se u listopadu i to pod nazivom Sveučilišna likovna kolonija.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo