Bosna i Hercegovina     | 09.10.2020. 15:56 |

Tegeltija: Siguran sam da će BiH nastaviti napredak u euro-integracijama (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyiem da je zapadni Balkan ponovo na dnevnom redu Unije. 

Dodao je da su stavovi Evropske komisije ohrabrujući i daju nam nadu da će proces širenja EU biti nastavljen, jer je to ono što građani BiH žele.

- Siguran sam da će BiH nastaviti napredak u evropskim integracijama i da će do ljeta 2021. dobiti kandidatski status - rekao je Tegeltija.

Komesar za proširenje EU naveo je da je zapadni Balkan za njih prioritet i da rade na tome da u srednjem ili dugom roku bude potpuno integriran u EU.

- Potrebno je iskreno raditi na oporavku privreda i zato predstavljamo novi investicijski plan za zapadni Balkan od devet milijardi eura kroz grantove i 20 milijardi eura kroz garancije - istakao je Varhelyi. 

Dodao je da EU očekuje da će to dovesti do rasta BDP-a u regiji od najmanje 3,6 posto, a vide i veliki potencijal u regionalnoj saradnji zbog čega investicioni plan ima regionalni karakter.

- Plan se zasniva na regionalnom ekonomskom prostoru koji funkcioniše kao "Mini Šengen" u kojem se robe, kapital i ljudi slobodno kreću, što je posebno važno za investitore - naglasio je Varhelyi.

Poručio je da su za uspjeh plana potrebne reforme koje će uspostaviti vladavinu zakona, te uspješna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sastanku su prisustvovali i entitetski primjeri i gradonačelnik Brčko distrikta.

Pogledajte https://fena.ba/video/4969

Preuzmite https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1pPgxGjBx0qDQ8bM934Y84VqHj1NsZFtG

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'