BiH i Euro integracije

Tegeltija: Siguran sam da će BiH nastaviti napredak u euro-integracijama (VIDEO)

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyiem da je zapadni Balkan ponovo na dnevnom redu Unije. 

Dodao je da su stavovi Evropske komisije ohrabrujući i daju nam nadu da će proces širenja EU biti nastavljen, jer je to ono što građani BiH žele.

- Siguran sam da će BiH nastaviti napredak u evropskim integracijama i da će do ljeta 2021. dobiti kandidatski status - rekao je Tegeltija.

Komesar za proširenje EU naveo je da je zapadni Balkan za njih prioritet i da rade na tome da u srednjem ili dugom roku bude potpuno integriran u EU.

- Potrebno je iskreno raditi na oporavku privreda i zato predstavljamo novi investicijski plan za zapadni Balkan od devet milijardi eura kroz grantove i 20 milijardi eura kroz garancije - istakao je Varhelyi. 

Dodao je da EU očekuje da će to dovesti do rasta BDP-a u regiji od najmanje 3,6 posto, a vide i veliki potencijal u regionalnoj saradnji zbog čega investicioni plan ima regionalni karakter.

- Plan se zasniva na regionalnom ekonomskom prostoru koji funkcioniše kao "Mini Šengen" u kojem se robe, kapital i ljudi slobodno kreću, što je posebno važno za investitore - naglasio je Varhelyi.

Poručio je da su za uspjeh plana potrebne reforme koje će uspostaviti vladavinu zakona, te uspješna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sastanku su prisustvovali i entitetski primjeri i gradonačelnik Brčko distrikta.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.