Bosna i Hercegovina     | 09.10.2020. 14:38 |

Početak sistemskog rješavanja problema porodica s djecom s teškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas su razgovarali, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktoricom Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec o rješavanju problema porodica s djecom koja imaju teškoće u razvoju.

- Nakon završetka reformi penzionog sistema i radnopravnog zakonodavstva, koje je ova Vlada provela, predstoji nam provedba socijalne reforme, kojom će početi sistemsko rješavanje problema i zbrinjavanje osjetljivih kategorija našeg društva - naglasio je federalni premijer na početku današnjeg susreta.

Na ovom radnom sastanku poseban naglasak stavljen je na zakonsko rješavanje statusa roditelja/njegovatelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Značajan iskorak, složni su sagovornici, jeste uvrštavanje ove kategorije u Zakon o podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, koji je u formi Nacrta prošao oba doma Parlamenta FBiH, kao i javnu raspravu.

Ministar Drljača je istaknuo da je socijalna reforma jedna od najznačajnijih i zahtijeva donošenje brojnih zakona, koji trebaju biti realni i provodivi. U skladu s tim je, pored uvođenja statusa roditelja/njegovatelja u ovaj zakon, danas razmatrana i mogućnost da se djeca i osobe s poteškoćama u razvoju do 30 godina starosti obuhvate ovim zakonskim rješenjem, što bi bio početak sistemskog rješavanja njihovih problema.

Direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ je istaknula da porodice sa članovima koje imaju teškoće u razvoju ne žele biti u stanju socijalnih potreba, nego da oni mogu i već doprinose ovom društvu. Pohvalila je današnji interaktivni pristup, te naglasila da bi uvrštavanje ovih kategorija u zakon bila konkretna naznaka poboljšanja stanja u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!