Bosna i Hercegovina     | 09.10.2020. 15:26 |

​Savjetovanje tužilaca, procesuiranje trgovine ljudima i ratnih zločina u fokusu

FENA Saopćenje

​SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Stručno savjetovanje tužilaca, koje je zbog pandemije održano 8. i 9. oktobra u online formatu, okupilo je oko 150 tužilaca, sudija i drugih stručnih radnika iz oblasti krivičnog pravosuđa, koji su učestvovali u različitim panel diskusijama o krivičnim stvarima.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) je podržala organizaciju dvije panel diskusije o procesuiranju predmeta u vezi sa trgovinom ljudima i ratnim zločinima, saopćeno je iz ove misije.

Paneli su bili prilika za tužioce i eksperte da razgovaraju o aktuelnim pitanjima i podijele iskustva u tim oblastima. 

OSCE-ov službenik za borbu protiv trgovine ljudima Boris Topić istaknuo je kako je borba protiv trgovine ljudima jedan od OSCE-ovih prioriteta, "pošto trgovina ljudima pogađa praktično sve države-članice OSCE-a, bilo kao države porijekla, tranzita ili odredišta".

- Ovaj moderni oblik ropstva predstavlja uvredu za ljudsko dostojanstvo i često uključuje psihološki teror i fizičko nasilje. Ljudska prava žrtava trgovine ljudima trebaju biti u središtu svih napora usmjerenih ka borbi protiv trgovine ljudima, krivičnom gonjenju trgovaca ljudima i osiguravanju pravnih lijekova za žrtve trgovine ljudima - rekao je Topić.

Diskusija u panelu o ratnim zločinima, organizovanom zajednički sa organizacijom Trial International, fokusirana je na pregled ostvarenog napretka i izazove sa kojima se pravosuđe Bosne i Hercegovine još suočava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, naročito kada se radi o pitanju prenošenja vođenja postupaka u skladu sa ciljevima Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, razgovarano je o pravnim i proceduralnim izazovima u procesuiranju i donošenju presuda u predmetima seksualnog nasilja u ratu, kao i žalbenim postupcima u vezi sa ovom vrstom krivičnih djela.

Šeila Heljić, predsjednica Udruženja tužilaca FBiH, izjavila je kako je stručno savjetovanje tužilaca postalo  jedna od najvažnijih prilika za obuku tužilaca i ostalih profesionalaca u krivičnom pravosuđu.

- Stručno savjetovanje i panel diskusije pružaju učesnicima uvid u trenutno stanje u ovoj oblasti i omogućavaju razmjenu iskustava. Kontinuirana obuka je od presudne važnosti za jačanje kapaciteta sektora krivičnog pravosuđa, uključujući efikasno procesuiranje predmeta trgovine ljudima i ratnih zločina - kazala je Heljić.

Panel diskusiju o trgovini ljudima su zajednički podržali Misija OSCE-a u BiH, entitetski centri za edukaciju sudija i tužilaca, USAID BiH putem Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, zajednički projekt Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility“, Ambasada SAD-a i Ured Ministarstva pravde SAD-a za razvoj kapaciteta, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu i Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana