Bosna i Hercegovina     | 09.10.2020. 12:34 |

Plakalo i Ružić razmatrali regionalnu saradnju i evropske integracije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo boravi u službenoj posjeti Republici Srbiji, tokom koje se sastao i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Brankom Ružićem te s njim razgovarao o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

- Sa ministrom Ružićem imamo odličnu dugogodišnju saradnju još iz vremena kada je bio ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, kao i sa Ministarstvom koje trenutno predvodi. Akcenat je uvijek na regionalnoj saradnji kroz fokus evropskih integracija s obzirom na to da je to nešto što je u prioritetima politika i u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, te su naši razgovori išli ponajviše u kontekstu pospješivanja regionalne saradnje kroz EU inicijative i projekte, koji takvu saradnju mogu učiniti produktivnijom i efektivnijom, posebno smo naglasili kako je regionalna inicijativa malog schengena važna za cijelu regiju - istakao je Plakalo.

Ministar Ružić naglasio je da je potreban jači pristup regionalnoj saradnji.

- Podržavamo napore i ideju jačeg povezivanja kroz inicijative EU koje mogu ojačati region po pitanju saradnje, ali svakako i regionalnu inicijativu poput malog schengena koja je zaista velika šansa regiona. Uloga i misija koju Evropski pokret u BiH realizira u kontekstu regionalne saradnje je veoma važna za stabilnost regionalnih odnosa, s obzirom na to da imamo odličnu dugogodišnju saradnju sa ovom institucijom - izjavio je Ružić.

Zahvalio je Plakalu za posjetu i nastavak jačanja i širenja ideja regionalne saradnje, projekata, koje će, kako je kazao, sve regionalno učiniti ozbiljnijim i kredibilnim državama u naporima da postanu punopravne članice EU. 

Tokom posjete Srbiji, Plakalo će se sastati i sa visokim zvaničnikom Vlade Srbije, dojučerašnjim direktorom kancelarije za KiM i novoimenovanim ambasadorom te zemlje u SAD-u Markom Đurićem, te sa ostalim zvaničnicima u Srbiji, saopćeno je iz Press službe Evropskog pokreta u BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu