Svijet     | 09.10.2020. 09:12 |

Pandemija u 2020. ugasila 43 zrakoplovne kompanije, slijedi novi val stečajeva

FENA Internet

LONDON, 9. oktobra (FENA) - Poslovanje zrakoplovnih kompanija već je nekoliko godina pod pritiskom, no pandemija koronavirusa ove je godine donijela dodatni teret.

Iako je snažna državna finansijska podrška spriječila da u stečaju završe i neki od najvećih globalnih zrakoplovnih prijevoznika, poput njemačke Lufthanse, u idućim mjesecima može se očekivati val stečajeva u tom sektoru, ističu analitičari zračnog prijevoza za CNBC, prenosi Poslovni.hr.

Podaci tvrtke za obradu podataka o turističkom sektoru Cirium pokazuju da su od januara ove godine u svijetu bankrot proglasila 43 komercijalna zračna prijevoznika.

Za usporedbu, lani je propalo 46 zrakoplovnih kompanija, a 2018. njih 56. Veći prijevoznici teže preživljavaju. Naime, od 43 bankrotiranih, 20 je u floti imalo više od 10 zrakoplova, dok je lani propalo 12 takvih kompanija, a 2018. njih 10.

- Bez vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest mjeseci ove krize. Umjesto toga, imali smo upravljivi broj stečajeva i vrlo malo potpunih gašenja - ističe Brendan Sobie, neovisni analitičar tvrtke Sobie Aviation.

On ističe da je mnoštvo prijevoznika bilo u problemima još prije udara pandemije, ali da sada imaju “bolje šanse za preživljavanje” zbog vladine pomoći.Trenutna situacija je tako loša da države i nemaju drugih opcija nego pomoći zrakoplovnim prijevoznicima, naglašava Rob Morris, analitičar Ciriuma.

Međutim, unatoč finansijskim injekcijama koje pružaju vlade, prognoze za ostatak 2020. “nisu ohrabrujuće”, kaže Morris.

 - Dobar dio bankrota zračnih prijevoznika događa se pri kraju godine - izjavio je za CNBC.

Prvo i četvrto tromjesečje je najteže jer se većina prihoda ostvaruje u drugom i trećem tromjesečju. Prije pandemije zrakoplovne kompanije su pokušale ostvariti što bolje rezultate tokom ljetnih mjeseci kako bi mogle mirno dočekati zimu.

No, sada je glavni cilj preživjeti pod svaku cijenu i vidjeti hoće li ljeto 2021. donijeti višu potražnju, naglašava Morris.

Međunarodna udruga zračnog prijevoza IATA objavila je ove nedjelje da će prijevoznici u drugom polugodištu izgubiti 77 milijardi dolara, a tokom 2021. gubiti mjesečno između 5 i 6 milijardi dolara.

Da situacija u branši nije blistava govori i vijest da je britanski niskotarifni prijevoznik easyJet u četvrtak upozorio da bi ove godine mogao ubilježiti prvi gubitak od osnutka 1995. godine. Kompanija očekuje minus do 1,1 milijardu dolara.

Naime, zbog restrikcija na putovanja zbog koronavirusa easyJet ima angažirano tek 25 posto kapaciteta. Kako bi preživila pandemiju, kompanija je do sada uzela 600 miliona funti vladine pomoći, otpustila 4.500 zaposlenika, prikupila 608 miliona funti od prodaje zrakoplova te dobila 419 miliona funti dokapitalizacije od dioničara.
 


(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo