Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 22:37 |

U Sarajevu svečano otvoren obnovljeni Olimpijski muzej BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine svečano je otvoren večeras u Sarajevu u prisustvu istaknutih ličnosti, domaćih i međunarodnih zvaničnika te zvanica i eminentnih gostiju iz inozemstva.

Prigodnoj ceremoniji je, kako je i najavljeno, prisustvovao i princ od Monaka, Albert II, koji je vlastitim prisustvom uveličao ceremoniju otvaranja zdanja koje baštini historiju olimpijskog duha i svjedoči o najsvjetlijim trenucima Sarajeva – 14. Zimskim olimpijskim igrama, održanim u glavnom gradu BiH 1984. godine.

Olimpijski muzej BiH su svečano, simboličnim presjecanjem vrpce, otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, visoki gost princ Albert II i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) Izet Rađo.

Tako je 28 godina nakon razaranja zgrade Muzeja ZOI '84 u Petrakijinoj ulici, jedna od najljepših građevina u Sarajevu uspješno obnovljena, te su od danas njena vrata ponovno otvorena za posjetioce.

Sudionike svečanosti je pozdravio i riječi dobrodošlice im uputio predsjednik OKBiH Izet Rađo, evocirajući uspomene na historijat olimpizma u BiH i muzeja koji baštini najviše vrijednosti mira, razumjevanja među ljudima, briše razlike i svjedoči o snazi obnove i napretka.

- Danas je poseban dan, dan kada ponovno potvrđujemo vrijednosti na kojima su sagrađeni najsvjetliji momenti naše olimpijske historije, historije koja je pokazala čitavom svijetu da možemo organizovati najvažniju smotru radosti, mira, zajedništva i tolerancije - kazao je Rađo.   

Potcrtao je kako je snaga Olimpijskih igara 1984. u njihovoj univerzalnosti, “jer su baš ove igre imale snagu da ujedine čovječanstvo i da ga pored svih njegovih različitosti učine boljim mjestom za život”.

Dodao je kako je istom tom snagom odisao i EYOF 2019. (European Youth Olympic Festival) u organizaciji Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Sudionike nesvakidašnje svečanosti pozdravio je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, podsjećajući na nedavnu prošlost glavnog grada BiH.

- Dobrodošli u novoobnovljenu zgradu Olimpijskog muzeja BiH. Mi smo na početku mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve porušene simbole ovog grada. Polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz za to – kazao je Skaka.

Istovremeno, uputio je riječi zahvalnosti svima koji su u nedavnoj prošlosti bili na pravoj strani, braneći najviše civilizacijske vrijednosti.

- Nastavit ćemo graditi i vrijedno raditi kako bi Sarajevo bilo što ljepši i što bolji grad. Mi na tom putu nijednog trenutka nećemo posustati. To vam večeras, na ovoj ceremoniji, obećavamo - poručio je gradonačelnik Sarajeva.

Ceremonija povodom otvaranja Olimpijskog muzeja BiH propraćena je prigodnim umjetničkim programom, a, između ostalog, izvedena je i himna EYOF-a 2019. "We Create Together".

U neposrednoj blizini muzeja izvješene su zastave zemalja sudionica ZOI ’84, te priređen veličansven vatromet.

Kako je rečeno, pozdrave u povodu ovog velikog događaja videoporukom uputio je i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach.

Olimpijski muzej je zapaljen 27. aprila 1992. godine, na početku opsade Sarajeva, a nakon rekonstrukcije unutar tog zdanja, pored zbirki artefakata, posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade – EYOF-u.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u aprilu je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Grad Sarajevo pokrenuo je projekat obnove monumentalne građevine od posebnog historijskog i nacionalnog interesa i simbola glavnog grada BiH, koji pretenduje da postane jedna od najvećih turističkih atrakcija i podsjetnik na najviše civilizacijske i vrijednosti olimpizma u njihovom nepatvorenom izvornom obliku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo