Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 19:39 |

Huremović: Vlada TK i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja prepoznali su potencijal Festivala savremene žene kao regionalni događaj

FENA Vernera Jakupović

TUZLA, 8. oktobra (FENA) - Međunarodni Festival savremene žene, treći po redu, otvoren je večeras u Tuzli u Međunarodnoj galeriji portreta.

Pomoćnica kantonalnog ministra trgovine, turizma i saobraćaja Dželmina Huremović potvrdila je da su Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja prepoznali još prije tri godine Festival savremene žene kao regionalni događaj od značaja za Tuzlanski kanton, događaj koji će dovesti značajne žene iz različitih sfera - nauke, politike, zdravstva, umjetnosti, kulture, poduzetništva, novih tehnologija, sporta i mnoštva drugih djelatnosti.

- Mi smo vjerovali da ovakav festival može doprinijeti promociji Tuzlanskog kantona u najboljem svijetlu, da može inicijalno potaknuti interes turista za Tuzlanski kanton, a na nama je da dalje radimo na unapređenju i razvijanju turističke ponude kako bi Kanton postao poželjna turistička destinacija - rekla je Huremović.

Kazala je i da Vlada i Ministarstvo pružaju finansijsku podršku Festivalu.

 - Prvi Festival savremene žene je potpuno opravdao ukazano povjerenje, pa je Vlada, na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, ponovno 2019., kao i 2018. godine, uvrstila Festival u program manifestacija od značaja za Tuzlanski kanton, koji Vlada donosi svake godine, po određenim kriterijima.

Prvi festival je okupio brojne žene, poznate i priznate ne samo u Bosni i Hercegovini i regiji, nego širom svijeta. U okviru drugog festivala je održan Sajam ženskog stvaralaštva koji je okupio više od stotinu različitih organizacija žena koje su predstavile njihov rad i uspjehe.  Zbog toga je Vlada Tuzlanskog kantona ponovno odlučila podržati i treći festival. Nažalost, on se održava u malo drugačijim uvjetima uslovljenim pandemijom koornavirusa, u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim mjerama i naredbama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Ovogodišnji festival zbog toga neće moći biti propraćen prisustvom velikog broja žena kao ranije, ali zahvaljujući savremenim tehnologijama, svi paneli i prezentacije će se moći pratiti online.  I pored pandemije, na festivalu će nam se pridružiti žene iz 20 zemalja svijeta i iz svih sfera života, s kojima ćemo razmijeniti iskustva, saznati najbolje iz prakse, upoznati nove trendove, steći nove prijatelje, novu inspiraciju – riječi su Dželmine Huremović.

Ovogodišnji festival je još po nečemu poseban, istaknula je ona.

Budući da se održava u mjesecu oktobru koji je ujedno i mjesec borbe protiv karcinoma dojke, u okviru ove manifestacije će 10. oktobra biti održan humanitarni turnir u ženskoj odbojci.

- Cilj ovog humanitarnog turnira je uključiti kroz sport respektabilne kompanije, pojedinace, vladine i nevladine institucije da prijave svoje ekipe uposlenica koje će igrati odbojku na humanitarnom turniru u Tuzli i učestvuju u prikupljanju donacija za kupovinu dijagnostičke opreme za rano otkrivanje karcinoma dojke - kazala je Dželmina Huremović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Pogledajte https://fena.ba/video/4965

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1z7et_pzukAxYr2InWc7SE1e5OQmpPjKA?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta