Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 18:35 |

PSBiH - Delegati razmatrali informaciju o 'djelovanju ministrice Turković'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić, razmatrao „Informaciju o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH“.

Dušanka Majkić je, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, kazala da je to poteklo zbog „zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači“.

- Njene izjave često izlaze van okvira Ustava i zakona, ona često svojim zaključcima proizvodi štete koje je teško poslije sanirati, ona ne poštuje odluke Predsjedništva BiH, ne poštuje zaključke Parlamenta i sve to nalaže da ovaj visoki dom ima obavezu da o tome raspravlja - navela je Majkić prilikom utvrđivanja dnevnog reda.

Tokom delegatske diskusije, Majkić je kazala da je to sublimirala u nekoliko tačaka „u nadi da će samo Ministarstvo, kao druga strana, napraviti određeni materijal koji će nama poslužiti za raspravu na sjednici Doma“.

- Bilo bi interesantno da nekoliko pitanja ministrica objasni. Zašto ona opstruira dogovor s nadležnim institucijama BiH oko formiranja ekspertnog tima za Trgovsku goru, čije imenovanje je prethodno podržalo Vijeće ministara i ona lično - navela je Majkić.

Navela je i to da je, po Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

- Kako je moguće da se ona ne obazire na to, čak i  kad su u pitanju zaključci koji se odnose, ne samo na srpskog člana, nego na sva tri člana Predsjedništva BiH. Ona ni to ne poštuje - navela je Majkić.

Dodala je i to da je u Predsjedništvu BiH donesen zaključak da nema prijema u DKP mrežu dok se ne napravi analiza, i to po nacionalnoj osnovi, kakva je zastupljenost ljudi koji su angažirani u DKP mreži, i da se o tome obavijesti Predsjedništvo BiH.

Majkić je navela da ministrica Turković „neuspješnog direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Gordana Milinića, kadra SDS-a, kojem PSBiH nikada nije usvojila ni jedan izvještaj o radu, imenuje na mjesto ministra savjetnika u Pekingu“.

Delegatkinja Majkić je navela i „instrukcije DKP-u vezano za to da se zastave spuste na pola koplja“.

- Posebno kako je to naslovljeno, instrukcija za postupanje u skladu s odlukom o poglašenju 11. jula 2020. godine danom žalosti. Zar član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije mogao također uraditi nešto slično, pa poštujući srpske žrtve na isti način reagovati, ali nije - kazala je Majkić, navodeći neke od razloga za pokretanje ove rasprave.

Napomenula je da će Predsjedništvo BiH, također, voditi raspravu o ovoj temi, te da se nada „da će ministrica spremati to za Predsjedništvo i da će na taj način imati mogućnost da spremi i za Dom naroda, jer nije dobro da nikad niko ne odgovara pred parlamentom za ono što radi i kako se ponaša“.

Delegat Mladen Bosić je, osvrnuvši se na diskusiju Dušanke Majkić vezano za Gordana Milinića, je kazao da je on bio ambasador u četiri države i „za vrijeme vlasti SDS i za vrijem vlasti SNSD-a“.

- Da li je on bio uspješan ili neuspješan na mjestu direktora FIPA-e, to nije relevantno uopšte za ovu temu. Pretpostavljam da znate da Predsjedništvo BiH imenuje ambasadore, a da Ministarstvo imenuje zaposlene u Ministarstvu. Milinić je zaposlen u Ministarstvu od prvog saziva Ministarstva - kazao je Bosić.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić je osvrnuvši se na sam naziv informacije „o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH“, kazao da će neki drugi ocjenjivati da li je nezakonito i neprofesionalno.

Komentirajući navod Dušanke Majkić da je ministrica Turković opstruirala dogovor s nadležnim institucijama u vezi Trgovske Gore, kazao je da je ministrica nedavno bila na licu mjesta i dio je rješenja.

- Posebno što joj stavljate na teret gospođo Majkić, zastave na pola koplja za 11. juli. Mi pričamo ovdje o nekim civilizacijskim vrijednosima, pričamo o povjerenju, pričamo o našem zajedničkom putu ka EU, a vama je sporna zastava na pola koplja - kazao je Sarajlić.

Također je kazo i to da „ima  Predsjedništvo BiH, kolektivni šef države, koji je šef i za spoljnu politiku, ima Zoran Tegeltija čija je Turković zamjenica u Vijeću ministra BiH, i neka se ove stvari rješavaju“.

- Razumijem vašu političku poziciju, ali vas molim da zadržimo jedan nivo digniteta i ovoga Doma i da probamo graditi neke odnose, a ovaj papir to sigurno nije - kazao je Sarajlić.

Delegat Denis Bećirović je kazao da ga ne interesuje stranački aspekt ove teme, nego da ga zanima činjenica da je Turković potpredsjednica državne vlade BiH.

- Postavljam pitanje šta je cilj ovog pristiska na nju? Ako bi u četiri riječi mogao da opišem ovaj prijedlog delegatkinje Majkić, onda bi te četiri riječi glasile - neprincipijelno, nedosljeno, licemjerno i selektivno. Jer da je drugačije, bilo bi drugačije i postavljeno. Kad govorimo o vanjskoj politici, prvo bi morali krenuti od Predsjedništva BiH - naveo je Bećirović.

Dodao je da u tekstu koji im je dostavljen, Majkić kaže da „ministrica Turković često izlazi van ustavnih okvira“.

- Da ste vi dosljedni, principijelni, ne bi vi selektivno ovako govorili samo o jednom ministru, već bi krenuli od Predsjedništva BiH, od vašeg stranačkog šefa, člana Predsjedništva BiH, pa bi analizirali koliko puta i kako izlazi izvan ustavnog okvira. Da ste to sve naveli, onda bi to imalo nekakvog smisla. Ovako nema nikakvo smisla - istaknuo je Bećirović.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Lidija Bradara je tokom diskusije predložila zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od 45 dana od njenog usvajanja, pripremi i dostavi Domu naroda PSBiH, odgovarajuće izvješće o radu koje će poslužiti izaslanicima za kvalitetnu i sadržajnu raspravu o stanju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i postupcima ministrice vanjskih poslova BiH.

- Da ne prejudiciramo mi niti sadržaj teksta. Možda će nas izvješće demantirati u svakom pogledu, možda će nama ministrica reći s kakvim se problemima susreće - kazala je Bradara.

Nakon što su delegati okončali raspravu o ovoj informaciji, uslijedilo je i glasanje o njoj, te je zbog nedostatka entetske većine upućena kolegiju na usaglašavanje.

Dom naroda je razmatrao još nekoliko tačaka dnevnog reda čime je i okončana današnja sjednica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta