Kultura     | 08.10.2020. 17:47 |

Predstavljanjem časopisa 'Život' otvoreni Dani knjige u Konjicu

FENA Saopćenje

KONJIC, 8. listopada (FENA) - Predstavljanjem časopisa "Život", u srijedu je otvorena manifestacija "Dani knjige, Konjic 2020", u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i suradnji s partnerom Yunus Emre Institutom iz Mostara.

O spomenutom časopisu za kulturu i književnost govorili su urednik časopisa prof.dr. Almir Bašović, prof. dr. Dijana Hadžizukić i profesorica, pjesnikinja Aldina Medija, priopćeno je u četvrtak iz JU Narodni Univerzitet Konjic.

U svojstvu moderatora i organizatora govorio je direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović, koji je u svom izlaganju upoznao prisutne s repertoarom ovogodišnje manifestacije, na kojem će ljubitelji literature imati priliku nazočiti različitim tematskim sadržajima i promocijama, žanrovski raznovrsnih izdanja, sve do 11. studenoga.

Mušinović je pozvao mlade čitatelje da iskoriste priliku gratis učlanjenja u Gradsku biblioteku, Narodnog univerziteta Konjic, tijekom mjeseca knjige - listopada.

Najavljen je i slijedeći susret s čitalačkom publikom. Naime u ponedjeljak, 12. listopada, biti će upriličeno predstavljanje knjige "Breza-94: bužimska bosanska bitka" s početkom u 20 sati, u Kino Sali, Narodnog univerziteta. Radi se o djelu koje govori o Izetu Naniću i Viteškoj 505. Bužimskoj brigade, Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Važno je vraćati se vrijednostima kao što je časopis "Život". Riječ je o bosansko-hercegovačkom časopisu za književnost i kulturu, u izdanju Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Časopis je osnovan 1952. godine u Sarajevu, a obnovljen je 2007. godine. Od osnivanja urednici časopisa između ostalih bili su Meša Selimović, Hamid Dizdar, Mak Dizdar, Ranko Sladojević, Nedžad Ibrišimović, Alija Isaković, Stevan Tontić, Miljenko Jergović, Irfan Horozović, Veselko Koroman, Mirko Marjanović, Almir Zalihić, Ibrahim Kajan. Sadašnji urednik je Almir Bašović.

Urednik časopisa Bašović je istaknuo kako je novi četveroboj časopisa "Život" vrlo obiman.

"Na naslovnici se nalazi naša ugledna književnica Jasmina Musabegović, a broj otvara tekst  Muhameda Dželilovića o njenim djelima. Život zatim donosi i pregled knjiga koje su obilježile književnu produkciju u desetak jezika i kultura širom svijeta. Uz praćenje domaće književnosti te veliki broj prikaza, u stalnim i povremenim rubrikama donose se prevodi sa nekoliko jezika. U rubrici Govor drugih donose se tri eseja koja se na različite načine bave nacionalizmom. Broj zatvaraju tekstovi iz rubrike In memoriam o akademiku Muhamedu Filipoviću i Nedžadu Fejziću", kazao je Bašović u svom izlaganju.

Profesorica Hadžizukić je istaknula kako časopis sadrži odlične sažetke aktuelnih događanja u književnosti drugih od Irana i Italije, preko Francuske, Rusije, Njemačke, do Makedonije, Poljske, Austrije, Srbije.

"Meni je posebnu pažnju privukao tekst Vahidina Preljevića o austrijskoj književnoj sceni u 2019. godini, te odjecima rata na Balkanu. Zanimljiv je i roman o kome piše, "Dobri dani" Marka Danića; austrijskog književnika, našeg prijekla", naglasila je profesorica.

Profesorica, pjesnikinja Aldina Medija kazala je kako se profesor Bašović, kroz svoj prikupljački i urednički angažman, i ovim izdanjem časopisa "Život" drži na okupu zagovorače kontinuirane dijaloške forme, koja bi barem trebala biti neodvojivi element humanog, priopćili su organizatori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu