Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 17:07 |

Stvoreni preduslovi za legalizaciju objekata građana u donjem toku Mošćanice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Stvoreni su preduslovi za legalizaciju stotine objekata građana u donjem vodotoku rijeke Mošćanice, izjavio je načelnik općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić, saopćeno je iz te općine.

Naime, u donjem vodotoku Mošćanice skoro 500 domaćinstava godinama čeka na legalizaciju njihovih objekata, koja nije moguća zbog Odluke iz 1997. godine o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka Mošćanice.

- Ta odluka je izvorište i dio otvorenog toka Mošćanice proglasila vodnim resursima. Zapravo, radi se o dva vodozahvata, a drugi je tzv. ratni vodozahvat koji je služio za snabdijevanje grada vodom u ratnim uslovima. Međutim, okolnosti su se od tada znatno promijenile, a postojanje vodozaštitne zone za ovaj zahvat potpuno je nesvrsishodno zbog zagađenosti vode. Građani su tako postali taoci neprovodive odluke, a potpuno shodno vremenu i razvoju grada, naselje se širilo i gradili se novi objekti.

S obzirom na ove neusklađenosti, a cijeneći potrebe građana, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, s direktorom Zavoda za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo Hamdijom Efendićem je razmotrio korake koje je potrebno poduzeti te je dogovorena izrada elaborata koji će utvrditi stvarno stanje na terenu, kao i realnu potrebu da vodotok i dalje ostane zaštićena zona. Nekoliko mjeseci se aktivno radilo na ovom predmetu, a Elaborat je konačno ugledao svijetlo dana, navodi se u saopćenju.

Prezentacija prvog ikad urađenog elaborata zaštite otvorenog vodotoka Mošćanice održana je u prostorijama Općine Stari Grad. Osim načelnika Hadžibajrića i saradnika, prisustvovali su Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS sa saradnicima i Asim Ajanović uime Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

- Potpuno očekivano, Elaborat je potvrdio da je kvaliteta vode Mošćanice vrlo loša i da se predmetni vodozahvat isključuje kao izvorište pitke vode te samim tim i postojanje vodozaštitne zone za ovaj zahvat postaje nesvrsishodno. Stvorili smo preduslove za legalizaciju stotina objekata naših građana u donjem vodotoku Mošćanice, koji su nam se godinama obraćali s takvim zahtjevima. Legalizacija nije bila moguća zbog odluke iz 1997. godine. Elaborat je prvi korak koji nam je pokazao da nema potrebe za vodozaštitnom zonom - kazao je načelnik Hadžibajrić.

- Sada imamo osnova da obećamo građanima da ćemo riješiti njihove probleme i legalizovati objekte. U ovaj projekat smo uključili i Zavod za planiranje KS te Ministarstvo prostornog uređenja i svi se slažemo da je potrebna izmjena odluke, a iz Ministarstva smo dobili obećanja da će taj zahtjev uputiti prema Vladi i Skupštini KS - dodao je načelnik.

Istog mišljenja je i direktor Zavoda za planiranje Hamdija Efendić.

- Mi smo i očekivali da će elaborat pokazati ovo što je pokazao. Otvoreni vodotok Mošćanice ne može biti resurs za vodosnabdijevanje Sarajeva. Treba provesti sve procedure kako bi se ispoštovao zakon i promijenila odluka iz 1997. godine za zaštitu padinskih izvorišta. Što se tiče samog izvora Mošćanice, on treba biti i dalje zaštićen - izjavio je.

Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je inače, kroz prostorni plan Kantona u tekstualnom dijelu, naveo da se po okončanju procedure svi objekti u ovom dijelu mogu legalizovati.

Asimu Ajanoviću iz Ministarstva prostornog uređenja ova problematika je bliska jer je i sam radio u Zavodu za planiranje te se susretao sa zahtjevima građana.

- Opština ima enorman broj zahtjeva za legalizaciju, ljudi su za ovih 25 godina tu živjeli, stvarali i sada imaju ograničenje zbog te odluke. To treba modifikovati u smislu da se vodotok zaštiti u mjeri koja dozvoljava građanstvu da može normalno živjeti. Podržavamo ideju da se zaštiti izvorište, a oslobodi otvoreni tok - izjavio je Ajanović.

Na zahtjev Općine Stari Grad, Elaborat zaštite otvorenog vodotoka Mošćanice uradila je firma ES Hydrotechnics d.o.o. Sarajevo ovlaštena za projektovanje, inženjering, konsalting i nadzor. Izradu Elaborata finansirala je Općina Stari Grad Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'