Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 15:15 |

Usvojen izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama u BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i kantonima Federacije BiH sa izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura, koji je dostavila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Delegati su usvojili i jedan zaključak prema kojem Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da zuduži Agenciju za državnu službu BiH da u što kraćem roku sačini metodologiju koju bi usvojilo Vijeće ministara BiH, na osnovu koje bi se uspostavio operativni registar rukovodnih i drugih uposlenika u svim institucijama na nivou BiH, sa podacima o nacionalnoj, spolnoj, kvalifikacionoj, starosnoj i drugoj strukturi.

Za drugi predloženi zaključak nije bilo potrebne entitetske većine, pa je on upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Radi se o zaključku kojim se pozivaju entitetske agencije, državne službe i Vlade Brčko Distrikta da u što kraćem roku uspostave i učine operativnim registar uposlenika u institucijama entiteta i Brčko Distrikta sa podacima o nacionalnoj, spolnoj, kvalifikacionoj strukturi i nacionalnoj strukturi rukovodećih uposlenika.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije