Kultura     | 08.10.2020. 14:45 |

Koncert 'Sazvučja' sinonim za kulturnu raznolikost BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Zajednički koncert četiri nacionalna kulturna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Sazvučja" održan je u srijedu u ambijentu gradske Vijećnice u Sarajevu.

Prije koncerta predstavnici društava Bošnjačke zajednica kulture "Preporod" Sanjin Kodrić,  Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sarajevo Nedeljko Masleša,  Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Nikola Čiča i  Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" Jakob Finci potpisali su Sporazum o suradnji tih društava, a kojim je utemeljeno Međukulturalno vijeće, saopćeno je iz HKD "Napredak".

Ove godine navršava se trideset godina od kako su ta društva obnovila rad nakon višedecenijske zabrane, tijekom koje ideja njihovog postojanja nikada nije ugašena.

Društva su to s bogatom poviješću koja u skoro 150 godina funkcioniranja baštine kulturnu i povijesnu tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini, oslobođenih od podjela i razjedinjenosti. Ona čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura što čine jedinstven kulturni mozaik glavnog grada i koja kroz šarolikost i pojedinačne misije teže ka zajedničkim ciljevima i tvore čvrst korektiv cjelokupnog društva, navodi se u saopćenju.

Gradonačelnik Sarajeva Abudulah  Skaka ovom prilikom je između ostalog rekao da su nacionalna kulturna društva "Preporod", "Prosvjeta", "Napredak" i "La Benevolencija" čuvari tradicije, multietničnosti, ali i multikulturalnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, podsjetivši na njihov dugogodišnji rad i uspješno zajedničko djelovanje.

Gradonačelnik je podsjetio i na to kako su Grad Sarajevo i gradski vijećnici, upravo u čast vrijednostima koje njeguju i baštine, donijeli Odluku o utvrđivanju tih društva kao društava od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

Jakob Finci je rekao da ovo nije velik događaj za čovječanstvo, ali da je velik za ova društva.

- Napredak ne treba samo Hrvatima, Prosvjeta Srbima, niti Preporod samo Bošnjacima, već svi svima trebamo, a za to je potrebno samo malo La Benevolencije, odnosno dobre volje – rekao je Finci.

Nedeljko Masleša je istaknuo da su nacionalna udruženja imala svijetlih i teških trenutaka u prošlosti.

– Tijekom cijelog ovog razdoblja nismo zaboravili svoju misiju koju su nam ostavili naši utemeljitelji. Širenje kulture, tradicije, stipendije i druge zadaće iz kulture i prosvjete. Ovim činom formaliziramo našu dosadašnju suradnju i pokazujemo da je moguće i poželjno zajedničko djelovanje – poručio je Masleša.

Predsjednik "Napretka" Nikola Čiča smatra da su ova manifestacija i potpisivanje sporazuma još jedan važan korak naprijed u suradnji.

– Ovo je početak ljepše priče i nadam se boljoj suradnji – kazao je Čiča.

Predsjednik "Preporoda" Sanjin Kodrić zahvalio je domaćinima manifestacije, gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i njegovom zamjeniku Ivici Šariću.

– Nedavno nas je Gradsko vijeće jednoglasno, na prijedlog gradonačelnika Skake, proglasilo društvima od velikog značaja za grad Sarajevo. Time je Sarajevo otpočelo proces vraćanja društvima njihovog značaja. Nisu ovo kulturno umjetnička društva, kako ih neki nažalost zovu, već temeljne institucije naroda BiH koje su sudjelovale i u stvaranju ove zemlje – rekao je Kodrić i dodao da je došlo vrijeme da se riješi statusno pitanje četiri nacionalna udruženja s takvom bogatom tradicijom i važnošću.

Nakon službenih obraćanja uslijedio je koncert kulturnih društava "Sazvučja". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom