Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 12:47 |

Utvrđen Prijedlog zakona o policijskim službenicima FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. listopada (FENA) - Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o policijskim službenicima Federacije BiH.

Zakon je podijeljen i sistematiziran u 17 poglavlja, a zasnovan na principu da policijski službenici mogu biti raspoređeni samo u Federalnoj upravi policije, u okviru koje se organiziraju poslovi u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala, droga i drugih opojnih sredstava i zaštite osoba i objekta, jer te poslove mogu obavljati samo policijski službenici, s obzirom na to da je u obavljanju tih poslova potrebna primjena policijskih ovlasti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U tom cilju je propisano da policijski službenici mogu biti zaposlenici Federalne uprave policije. Naime, još važećim Zakonom o policijskim službenicima postojala je mogućnost da policijski službenici budu raspoređeni i u okviru organizacijskih jedinica Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Nacrtom zakona propisana su policijske ovlasti koje policijski službenici poduzimaju radi sprječavanja kaznenih djela i održavanja javne sigurnosti. Određene ovlasti odnose se na rad policijskog službenika, a druge na rad Federalne uprave policije (obrada osobnih podataka i vođenje evidencija).

Prema ovom zakonu, Federalna uprava policije ovlaštena je da vodi evidencije na osnovu kojih se može pratiti rad Federalne uprave policije iz njene nadležnosti.

Novina je i obaveza policijskih službenika da se podvrgnu periodičnom zdravstvenom pregledu koji organizira Federalna uprava policije. Na taj način osigurava se raspored policijskog službenika na radno mjesto koje odgovara njegovom zdravstvenom stanju. Također, dano je ovlaštenje direktoru Federalne uprave policije da policijskog službenika može uputiti na ocjenu radne sposobnosti radi rješavanja njegovog radnopravnog statusa.

Nacrtom zakona je utvrđena i mogućnost da Federalna uprava policije može, i to kao iznimka kada to potreba službe zahtijeva, zapošljavati policijske službenike koji su trenutno zaposleni u drugom organu u Bosni i Hercegovini.

U tijeku izrade teksta novog zakona sudjelovali su predstavnici OHR-a, te smatraju da je on od velikog značaja za kontinuiranu profesionalizaciju policijskih snaga, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom