Kultura     | 08.10.2020. 12:25 |

U Bugojnu predstavljena zbirka pjesama za djecu Mevlide Ridžal

FENA Saopćenje

BUGOJNO, 8. oktobra (FENA) - U Bugojnu je sinoć promovirana zbirka pjesama za djecu pod nazivom "Hajde da se igramo“ autorice Mevlide Ridžal.

Radi se o knjizi koja je namijenjena djevojčicama i dječacima predškolskog uzrasta, i učenicima nižih razreda osnovne škole.

Djelo su posjetiocima promocije predstavile recenzentice, voditeljica NVO "Sunce“ Elmedina Šabić i nastavnica u Prvoj osnovnoj školi u tom gradu Mina Bajrić.

Istakle su da štampanje ove zbirke ima neprocjenjivu vrijednost za bh. dječije izdavaštvo, jer se trenutno mali broj književnika u našoj zemlji bavi pisanjem proze i poezije za djecu“.

-Svaka pjesma u ovoj zbirci je jedna priča, najljepša iskra djetinjstva, oslikana lepršavim, lelujavim i toplim riječima iz kojih zrače humanost i ljubav. Mevlida piše spontano, iz duše, rasterećena pravilima poetike, vođena samo pjesničkom misijom ljubavi, da uljepša svijet onako kako ga i sanjaju radosni, bezbrižni dječiji snovi - kazala je Elmedina Šabić.

Po riječima recenzentice Mine Bajrić, pjesme koje su ponuđene najmlađim čitaocima predstavljaju „svojevrstan poziv djeci da uživaju u djetinjstvu, da se druže, igraju, i uče onim istinskim vrijednostima u društvu koje nemaju svoj rok trajanja“.

-Knjiga je svojim sadržajem, jasnim i razumljivim stihom pisana za djecu, ali u isto vrijeme odrasle čitaoce vraća u djetinjstvo, podsječajući ih na vrijeme u kojem su im se dešavale slične stvari, kao što je to opisano u ovim pjesmama - naglasila je.

Po nekoliko primjeraka knjige "Hajde da se igramo“ autorica je, ovom prilikom, poklonila bugojanskim vrtićima i školama, s nadom da će se njene pjesme dopasti svima koji ih budu čitali.

U knjizi je 36 pjesama, a Ridžal najavljuje organiziranje poetskih susreta s najmlađim stanovnicima bugojanske općine, čim se za to stvore neophodni uvjeti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana