Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 19:00 |

Turković s Urumovom razgovarala o implementaciji presuda Evropskog suda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je danas, tokom susreta sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasadoricom Bojanom Urumovom, razgovarala o aktivnostima Vijeća Evrope u našoj zemlji, sa fokusom na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Na početku razgovora, ministrica Turković je naglasila veliki značaj koji BiH pridaje saradnji sa Vijećem Evrope i ujedno se zahvalila za stalnu zainteresiranost Vijeća Evrope za prilike u BiH, podršku i pružanje pomoći tokom proteklih godina.

Istaknula je da je BiH u potpunosti svjesna svoje obaveze potpunog izvršenja svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i presudu Sejdić-Finci. Ministrica Turković je navela da ohrabruje postojanje opredjeljenosti nadležnih u BiH da se konačno nađe odgovarajuće rješenje za implementaciju ove presude.

Turković je također informirala sagovornicu da je BiH pokrenula proceduru izbora kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava.

Ambasadorica Urumova je ukratko informirala ministricu Turković o aktivnostima Ureda Vijeća Evrope u proteklom periodu, s akcentom na implementaciju 12 projekata u sklopu Akcionog plana za BiH.

Budući da su projekti u završnoj fazi, razmatrat će se izrada narednog Akcionog plana. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da u BiH postoji volja da se pitanje implementacije presude Sejdić-Finci što prije riješi.

Ambasadorica Urumova se, na kraju, zahvalila na pozivu Centralne izborne komisije BiH, upućen kongresu lokalne samouprave VE, da pošalje svoje posmatrače na predstojeće lokalne izbore u BiH – saopćeno je iz MVP BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'