Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 14:05 |

Džaferović, Dodik i Sattler saglasni da je potrebna pojačana reforma pravosuđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primili su u posjetu šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije ambasadora Johanna Sattlera.

Razgovarajući o kriterijima u Izvještaju za BiH, konstatiran je ograničen napredak u pojedinim oblastima. Sagovornici su saglasni da je potrebna pojačana dinamika na procesu reforme pravosuđa i javne uprave, te jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Sattler je predstavio članovima Predsjedništva BiH Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2020. godinu.

Izvještaj o BiH dio je paketa proširenja koji je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenje Olivér Várhelyi s Ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan, prezentirao Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Kostantovan je vidan napredak u ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije.

U tom kontekstu, pozdravljena je kontinuirana liderska uloga Predsjedništva BiH u reformskom procesu.

Članovi Predsjedništva BiH su ocijenili uspješnim susrete s evropskim zvaničnicima u institucijama u Bruxellesu, te iznijeli uvjerenje da će razgovori s predstavnicima najvećih institucija Evropske unije dati dodatni podstrek evropskom putu zemlje.

Također, članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo usvajanjem Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan u vrijednosti od devet milijardi eura. Sredstva koja će EU investirati u dugoročni oporavak regije od posljedica pandemije COVID-19, kao i u infrastrukturne projekte, predstavljaju veliki značaj za napredak Bosne i Hercegovine. Ovim paketom pomoći i infrastrukturalnim investicijama ubrzat će se proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Sattleru za podršku i kontinuiran angažman na evropskom putu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo