Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 13:36 |

Tokić podnio krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) – Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podnio je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, aktuelnog predsjednika Republike Srbije, a u vezi s Vučićevom ulogom i djelovanjem tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995.).

Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao kako je krivična prijava protiv Vučića podnesena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – podstrekivanja na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini (član 176. stav 4. KZBiH).

Podsjetio je u tom kontekstu na Vučićev istup u Skupštini R Srbije od 20. jula 1995. godine kada je, kako je naveo, između ostalog, izjavio "Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana", čime je, kako se u prijavi navodi, podstrekavao vojnike i policajce RS i pripadnike paravojski (tzv. dobrovoljce) na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, a koji su se nakon tog govora zaista i desili na teritoriji BiH.

Tokić je u obrazloženju krivične prijave detaljno opisao historijski kontekst i Vučićevu ratnu i političku prošlost i djelovanje, kao i medijske istupe, navodeći kako je on (Vučić) razumio moć vlastite propagande i utjecaja na srpske dobrovoljce, posebno na tzv. 'šešeljevce', te da je prijavljeni koristio poznate propagandne tehnike ubjeđivanja kao što su strah, viktimizacija, ponavljanje i negativni stereotipi.

- Prijavljeni je svojim djelovanjem podstrekavao članove udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojeg je bilo ostvarenje ciljeva poznatih kao 'velika Srbija', a što proizilazi iz samog govora održanog u Skupštini R Srbije 20. jula 1995. godine i niza njegovih drugih istupa – naveo je Tokić.

U istom kontekstu, osvrnuo se na sudsku praksu haškog tribunala i drugih međunarodnih sudova, pozivajući se na konkretan predmet u kojem je zauzet stav da "govor kojim se podstiče na nasilje nad stanovništvom na temelju etničke pripadnosti ili nekog drugog diskriminatornog osnova, jeste kršenje prava na bezbjednost pripadnika ciljne grupe i stoga predstavlja stvarnu diskriminaciju, odnosno osnov za krivično procesuiranje".    

- Odlučio sam se na ovaj čin, jer smatram da moramo zatvoriti jednu od najkrvavijih stranica čovječanstva i najtežeg ratnog zločina u Evropi nakon Hitlerovog nacističkog režima – naveo je Tokić.

Istovremeno, poručio je da se, nakon procesuiranja odgovornih, treba okrenuti saradnji država, nastalih raspadom bivše SFRJ i vraćanju povjerenja, a sve u funkciji jačanja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve narode koji žive u regionu zapadnog Balkana.

Krivična prijava protiv Vučića predana je u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, 2. oktobra putem ovlaštenog advokata Nikice Gržića i, kako je naveo Tokić, rezultat je višegodišnjeg prikupljanja činjenica i dokaza vezanih za spomenuta krivična djela. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo