Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 13:32 |

Grabovica: Zbog zaključka Skupštine KS bez stipendija ostaju djeca boraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) – Nakon donošenja Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo o uvođenju moratorija na zapošljavanje pojavile su se određene nedoumice vezane za provođenje procedura imenovanja upravnih i nadzornih odbora svih ustanova u Kantonu Sarajevo, pa tako i onih koji se bave rješavanjem egzistencijalnih boračkih pitanja i problema.

Zbog toga se u Ministarstvu za boračka pitanja KS pitaju može li se zaključak Skupštine KS smatrati relevantnim pravnim osnovom za poništenje konkursa za imenovanje upravljačkih struktura, a posebno zbog činjenice što se njihova imenovanja vrše u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH.

- Provedena je kompletna procedura za imenovanje predsjednika i članove Upravnog i Nadzornog odbora Fonda IKRE, utvrđene liste uspješnih kandidata nakon provedenog intervjua i materijal za imenovanje upućen na Vladu KS. Međutim, obzirom na razvoj događaja sa pomenutim skupštinskim zaključkom navedeni materijal nije uvršten na dnevni red sjednice Vlade KS – ističe ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica.

On smatra da je ključan problem u tome što će zbog primjene navedenog zaključka Skupštine KS bez stipendije ostati djeca boračke populacije, a koja se stipendiraju iz Fonda "IKRE", a konkurs se raspisuje do 10. oktobra tekuće godine za narednu školsku godinu.

Obrazlaže kako je, nakon donošenja ovog zaključka Skupštine, Fond "IKRE" ostao bez upravljačkih struktura u vrijeme raspisivanja konkursa za dodjelu 1.930 stipendija djeci pripadnika boračke populacije za srednje i visoko obrazovanje.

Iz resornog Ministarstva navode kako su planirana sredstva za isplatu stipendija za 1.930 srednjoškolaca i studenata. Stipendije bi se isplaćivale u mjesečnom iznosu od po 100 KM za devet mjeseci školske godine i za što se na godišnjem nivou osigurava 1.737.000 KM.

- Zaustavljanje imenovanja Upravnog i Nadzornog odbora Fonda "IKRE" imat će za posljedicu da se planirana budžetska sredstva predviđena za stipendije neće moći utrošiti. Iz svega proizilazi da djeca boračke populacije ove školske godine neće ostvariti svoje zakonsko pravo na stipendiju. Koordinacija boračkih udruženja je također izrazila nezadovoljstvo zbog posljedica koje primjena ovog zaključka ima na ostvarivanje zakonskih prava boračke populacije - saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo