Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 12:45 |

Svjetski dan vida - Nova multifokalna sočiva zamjenjuju naočale

FENA Saopćenje

BEČ, 7. oktobra (FENA) - Svjetski dan vida (WSD) obilježava se svake godine drugog četvrtka u mjesecu oktobru, kako bi se skrenula pažnja na izbjegavanja sljepoće i slabovidnosti te rehabilitacije slijepih osoba u svijetu.

Oftalmološka klinika medicinskog fakulteta i Opće bolnica u Beču (AKH) tim povodom je objavila novo istraživanje o pravom izboru vrste intraokularnog sočiva za ugradnju kod osoba oboljelih od katarakte ili sive mrene. 

Ugradnja intraokularnog sočiva koje koriguje astigmatizam jedan je od sve češćih zahvata u očnoj hirurgiji. Kako bi ova specijalna sočiva omogućila bolji vid slabovidnim osobama, potrebna je visoka preciznost pri njihovom postavljanju na oko. 

- Samo optimalna stabilnost pri rotaciji oka ispunit će svrhu sočiva i može pacijente poštediti nove operacije na oku. Razvili smo veoma egzaktnu metodu za analizu i mjerenje stabilnosti ove vrste sočiva. Pomoću rezultata istraživanja možemo izabrati optimalno sočivo za oko i postići optimalnu korekciju astigmatizma. Za pacijente to znači dobar vid bez nošenja naočala i bez drugih korektivnih zahvata - pojašnjava Christina Leydolt sa Oftalmološke klinika medicinskog fakulteta u Beču. 

Studija je također pokazala da nova generacija multifokalnog sočiva može poboljšati vid na srednjoj distanci. Multifokalno sočivo se ugrađuje za korekciju slabljenja vida uzrokovanog starošću koje pogađa svaku osobu iznad 40 godina starosti te skoro u potpunosti zamjenjuje naočale.

Trenutno se vodi istraživanje o učinkovitosti ove vrste sočiva, a rezultati se očekuju na proljeće 2021. godine, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana