Kultura     | 07.10.2020. 13:09 |

Mostar Film Festival donosi autokino i 24 filmske projekcije (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 7. oktobra (FENA) - Ovogodišnje, četrnaesto izdanje Mostar Film Festival (MOFF) na kojem će biti prikazana najbolja regionalna filmska ostvarenja, održat će se od 16. do 20. oktobra u formi autokina, a ponudit će 24 filmske projekcije u pet službenih programa.

Festival će biti organiziran u saradnji s Tuzla film festivalom, koji će svoja vrata otvoriti istoga dana, uz zajednički, a time i bogatiji program.

- Odlučili smo se za formu autokina gdje možemo ispoštovati sve mjere koje preporučuju štabovi civilne zaštite i ministarstva zdravstva. Posjetioci će se osjećati sigurno u svojim automobilima i gledat će veliki ekran, možda jedan od najvećih u Evropi. Doveli smo raznovrstan program i najbolje što se može pogledati u regiji i šire, i nadam se da će Mostarci znati cijeniti naš trud i doći i uživati u programu - kazao je na konferenciji za novinare direktor MOFF-a Slaven Knezović.

Ovogodišnji festival otvorit će film "Mater", dugometražni prvijenac Jure Pavlovića, koji je dio takmičarskog programa, a koji donosi emotivnu dalmatinsku priču o narušenom porodičnom odnosu.

Po riječima umjetničke direktorice MOFF-a Maje Knezović Lasić, u petodnevnom programu ljubitelje filma ove godine očekuje takmičarski, internacionalni, dokumentarni, kratki program te retrospektiva.

U takmičarskom programu bit će prikazano deset filmova među kojima će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta.

Također, prikazat će se i šest dokumentaraca, četiri filma iz programa retrospektive koji je ove godine posvećen uradcima Jadran Filma, te dva filma iz internacionalnog programa "Between the Rivers" i dva kratka filma, što je novost ovog festivala, kazala je umjetnička direktorica MOFF-a.

Istakla je da je predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala glumac Miro Barnjak, dok su članice Anila Gajević i Branka Bešević Gajić.

Festival će 20. oktobra zatvoriti film Andree Štake "Mare". Film prati peteročlanu porodicu u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život no istovremeno žudi za promjenom koju joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na probu.

Projekcije u takmičarskom i internacionalnom dijelu programa bit će organizirane na platou Mostarskog sajma u Rodoču gdje postoji kapacitet za 350 automobila, dok će dokumentarni program i retrospektiva biti prikazani u velikom amfiteatru Sveučilišta u Mostaru, uz poštivanje epidemioloških mjera i socijalne udaljenosti.

Svi filmovi bit će prikazani i na online platformi Tuzla film festivala.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4960

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_ycCIvv41j4EnNfTbX4ay43s0gM9yCmj?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo