Regija     | 06.10.2020. 20:17 |

Janša: jedan dobavljač 5G tehnologije ima rizike, mi to shvaćamo ozbiljno

FENA Internet

LJUBLJANA, 6. listopada (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša komentirao je u utorak neslužbenu informaciju da je njegova vlada Huawei proglasila dobavljačem visokoga rizika kad je riječ o primjeni njegove 5G tehnologije, rekavši da se o temi kibernetske sigurnosti raspravljalo, ali da zaključci ne navode konkretna imena.

Vlada i Vijeće za nacionalnu sigurnost više su puta razmatrali tu temu i pripremili okvir za postupanje države, pa i o podrijetlu komercijalnih dobavljača te tehnologije, no rasprave o konkretnim poduzećima još nije bilo, kazao je Janša na konferenciji za novinare posvećenoj koronakrizi, odgovarajući na pitanja o točnosti informacije o isključivanju Huaweija od potencijalnih poslova s tom tehnologijom u Sloveniji.

"Prijedlog zaključaka još nije donesen, ali svi znamo da s tim poduzećem postoje neki rizici vezani na kibernetsku sigurnost i mi to uzimamo ozbiljno", kazao je slovenski premijer, izbjegavši spomenuti ime kineskog tehnološkog giganta.

Na pitanje o tvrdnji predstavnika Huaweija za Sloveniju kako su pokušali stupiti u kontakt sa slovenskom vladom i pružiti jamstva da nije riječ o kibernetski riskantnoj kompaniji, te da za suprotnu ocjenu nema utemeljenih razloga niti dokaza, Janša je odgovorio da se njegova vlada kao cjelina u tom smislu još nikad nije sastala s nekim poduzećem iako je imala kontakte "na ekspertnoj razini".

Tu nema nekih velikih tajni koje bi trebalo pojasniti, kazao je Janša.

Slovenski mediji objavili su prošli tjedan informaciju da je vlada Huawei i njegove tvrtke jednim svojim zaključkom označila za kompaniju s velikim sigurnosnim rizikom, što Huawei smatra diskriminirajućim postupkom.

Krajem kolovoza Slovenija je s SAD-om potpisala zajedničku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uvođenje 5G tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, prilikom posjeta  američkog državnog tajnika Mikea Pompea Ljubljani, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta