Kultura     | 06.10.2020. 19:22 |

Likovna kolonija u Mostaru okupila dvadeset četiri umjetnika iz BiH i regije

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 6. listopada (FENA) - Dvadeset četiri umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore sudjeluje na sedmoj  Sveučilišnoj likovnoj koloniji, koja je otvorena u utorak u kampusu u Rodoču kod Mostara, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru.

Likovna kolonija, osnovana 2014. godine u spomen na profesora emeritusa, akademika Krešimira Ledića, redovito se održavala jednom godišnje u svibnju u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske, međutim ove godine zbog situacije s koronavirusom održava se u listopadu i to pod nazivom Sveučilišna likovna kolonija.   

- Ovo je sedma kolonija koja nastavlja tradiciju likovne kolonije Krešimir Ledić, a Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru je osnovao spomenutu koloniju i šest godina ju je uspješno vodio. Kolonija se profilirala u vrlo dinamičan umjetnički organizam koji okuplja umjetnike iz nekoliko država regije, do pedeset umjetnika zna biti na koloniji. Ove godine s obzirom na okolnosti umjesto u svibnju odlučili smo da se održi u listopadu, uz modificirani naziv - Sveučilišna likovna kolonija - kazao je voditelj kolonije Marin Ivanović.

Istaknuo je kako će na ovogodišnjoj koloniji sudjelovati dvadeset četiri umjetnika, te dodao kako je cilj organizatora podignuti ljestvicu kvalitetnih likovnih dosega.

- Namjera organizatora od samog početka je da se podigne ljestvica kvalitete likovnih dosega u stvaralaštvu na likovnim kolonijama. Kao što znanost poznaje medij simpozija, konferencija, kolokvija ili slično, tako i likovnost odnosno umjetničko stvaralaštvo poznaje kolonije koje po malo nalikuju umjetničkim simpozijima - naglasio je Ivanović.

Dodao je kako im je želja da unutar pet dana kolonije imaju izlaganja umjetnika, predavanja, predstavljanje knjiga i slično.

Rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić, koji je i otvorio večerašnji događaj, kazao je kako se ništa u životu ne podrazumijeva, te kako je i ovaj današnji susret trebao netko napraviti.

- Ništa se u životu ne podrazumijeva, ni ovaj današnju susret se nije podrazumijevao, ovo je netko trebao napraviti, a da bi se danas ovo dogodilo trebalo je započeti prije sedam godina. Tu viziju, taj pogled je imao dekan FPMOZ-a Marijo Vasilj - rekao je rektor Tomić.

On je istaknuo kako žele biti lideri u promicanju vrijednosti umjetnosti u društvu te dodao kako se nada da će likovna kolonija doseći veću razinu.

Rektor Tomić je iskazao dobrodošlicu svim sudionicima i poželio uspjeh u radu kolonije, koja će završiti radnom izložbom u subotu, 10. listopada u 13 sati.

Uz ostale, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji sudjelovat će Stipe Nobilo, Jasmin Kukavica, Miroslav Šetka, Robert Kralj, Marta Baće.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'