Svijet     | 06.10.2020. 19:02 |

Zovko: Uvrstiti trgovinske preferencije u ekonomski plan za zapadni Balkan

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 6. listopada (FENA) - Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi predstavio je u Europskom parlamentu Paket proširenja za 2020. godinu i Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, što je pozudravila zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko i izjavila da će plan ojačati kontinuiranu potporu EU-a zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu prema formalnom članstvu. Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan financirat će se putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III).

Kao suizvjestiteljica za IPA III, Zovko je istaknula da su Parlament i Vijeće još uvijek u procesu pregovora o ovom instrumentu: "Radimo na jačem sudjelovanju Europskog parlamenta u upravljanju i nadzoru", naglasila je Zovko.

U vezi s Ekonomskim i investicijskim planom, Zovko je izjavila da je plan prvenstveno usredotočen na značajnu bespovratnu financijsku potporu EU-a, ali i na međunarodne financijske institucionalne zajmove koji su zapravo doprinosi samih zemalja zapadnog Balkana koje moraju vratiti dug.

"Bilo bi dobro kad bismo ovom paketu mogli dodati i trgovinske preferencije. EU je i dalje daleko najveći trgovinski partner zapadnog Balkana koji zauzima 69% ukupne robne trgovine u 2019. godini, ali trpi trgovinsku neravnotežu. Trgovinske preferencije mogle bi raditi na tom pitanju i potaknuti veći rast u odnosu na samo izravna strana ulaganja", poručila je Zovko.

Što se tiče procjene o Bosni i Hercegovini u Komunikaciji o politici proširenja EU za 2020. godinu, Zovko je napomenula da je Komisija spomenula samo sudske odluke međunarodnih sudova, a previdjela odluke državnog Ustavnog suda. Zovko je naglasila da su sve odluke podjednako bitne za donošenje vjerodostojnog Izbornog zakona i provođenje izbora u zemlji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!