Svijet     | 06.10.2020. 17:56 |

Azerbejdžan optužio Armeniju za napad na civile

FENA Saopćenje

BAKU, 6. oktobra (FENA) - Oružane snage Republike Armenije 27. septembra prekršile su norme međunarodnog prava i napale su civilna naselja i vojne položaje Republike Azerbejdžan iz više pravaca, što je rezultiralo smrtnim slučajevima i povredama civila i vojnika, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan.

Kao posljedica toga, Vojska Republike Azerbejdžan pokrenula je kontraofanzivu kako bi spriječila ovu agresiju.

Najnovija provokacija Armena praćena ratnim zločinima nad azerbejdžanskim civilima mobilizirala je azerbejdžansko društvo.

Ovi napadi stvorili su nacionalnu i političku solidarnost oko protumjera koje je Azerbejdžan poduzeo uključujući pravo na samoodbranu prema članu 51. Povelje UN-a.

Azerbejdžansko društvo nedvosmisleno podržava napore na oslobađanju regije Nagorno-Karabah i sedam okolnih regija Republike Azerbejdžan koje trenutno zauzima Republika Armenija i osigurava povratak 100 hiljada azerbejdžanskih stanovnika u njihove rodne krajeve, uključujući sve političke snage u zemlja, navodi se u saopćenju Ministarstva.

S tim u vezi, 50 političkih partija u Azerbejdžanu izdalo je zajedničku izjavu u kojoj je utjelovljena nacionalna solidarnost, kao i jedinstvo ljudi i vlade.

Bez obzira na svoje političko opredjeljenje, ove političke stranke podržale su snažno korake koje je poduzeo vrhovni zapovjednik, predsjednik llham Aliyev s ciljem što skorijeg oslobađanja azerbejdžanske zemlje.

Predstavnici različitih političkih stranaka održali su brojne govore i apele putem azerbejdžanskih masovnih medija tokom vojnih operacija duž borbene linije.

Članovi različitih političkih partija pridružili su se vojnim jedinicama u djelomičnoj vojnoj mobilizaciji najavljenoj u Azerbejdžanu, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'