Bosna i Hercegovina     | 06.10.2020. 15:47 |

Sastanak o zaštiti izbornog procesa i izborne volje građana u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 6. listopada (FENA) - Tužiteljstvo, Policija i Izborno povjerenstvo Brčko distrikta BiH održali su sastanak na kojem su razgovarali o predstojećim Lokalnim izborima, a u cilju zaštite izbornog procesa i izborne volje građana kaznenim procesuiranjem mogućih zlouporaba.

Sastanku su nazočili glavni tužitelj Zekerija Mujkanović, predsjednica Izbornog povjerenstva Brčko distrikta BiH Andrea Mrkonjić, zamjenik voditelja Policije Distrikta Senad Jašarević te zamjenik glavnog tužitelja Pavo Rodaš i svi tužitelji Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Sudionici sastanka izrazili su spremnost na daljnju suradnju u pravcu otkrivanja, procesuiranja i sankcioniranja aktivnosti koje narušavaju integritet predstojećih lokalnih izbora, priopćilo je u utorak Tužiteljstvo Distrikta.

Zaključeno je kako su, pored nadležnih institucija i sami građani, a naročito birači koji već jesu ili bi mogli biti oštećeni izbornim zlouporabama, vrlo važna karika u otkrivanju takvih pojava. Konstatirano je kako su građani i ranije u nekoliko navrata prijavljivali izborne nepravilnosti omogućivši tako da se one neodložno procesuiraju i sankcioniraju pred nadležnim organima.

Sudionici sastanka su građansku podršku ocijenili vrlo bitnom izrazivši zahvalnost biračima na suradnji s nadležnim institucijama i organima gonjenja ohrabrujući ih da i dalje odlučno pružaju snažan doprinos zajedničkim naporima da se osigura zakonito provođenje izbornog procesa.

Tužiteljstvo, zajedno s Policijom i Izbornim povjerenstvom, poziva građane da to i ubuduće čine, te da prijave svaki slučaj protuzakonitog utjecaja na njihovu izbornu volju ili bilo koju drugu izbornu zloupotrebu za koju saznaju. 

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasovanje iz inozemstva, kao i sve veći broj pritužbi na moguće izborne zlouporabe, fokus rada Tužiteljstva Distrikta prioritetno je već usmjeren na otkrivanje i dokazivanje kaznenih djela u izbornoj oblasti, koja budu počinjena u razdoblju prije lokalnih izbora.

Pored toga, u suradnji s Policijom, istovjetne aktivnosti Tužiteljstva će se nastaviti kako na dan održavanja izbora tako i u postizbornom razdoblju, navodi se u priopćenju. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta