Bosna i Hercegovina     | 06.10.2020. 14:16 |

U BiH provedena međunarodna operativna akcija 'JAD South East Europe 2020'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - U organizaciji EUROPOL-a, EMPACT-a (Europska multidisciplinarna platforma protiv kriminalni prijetnji) i Kraljevine Španije, članice EUROPOL-a kao nosioca aktivnosti za 2020. godinu, od 24. do 27. septembra u Bosni i Hercegovini je realizovana međunarodna operativna akcija "JAD South East Europe 2020".

U akciji su su učestvovali predstavnici za provođenje zakona iz ukupno 34 zemlje - članice EU i zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. 

Operativna akcija je realizirana u cilju rješavanja tri  prioriteta EMPACT-a - suzbijanje trgovine oružjem, ilegalnih migracija i trgovine opojnom drogom.

Organizator i koordinator aktivnosti tokom ove međunarodne operativne akcije u Bosni i Hercegovini je bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, gdje je za potrebe akcije uspostavljen i glavni koordinacioni centar za policijske agencije u Bosni i Hercegovini čiji su predstavnici aktivno učestvovali u njegovom radu, te preduzimali operativne aktivnosti na terenu. 

Tokom realizacije operativne akcije u Bosni i Hercegovini je bio angažovan veći broj policijskih službenika na terenu, pri čemu je kontrolisano 86.827 osoba i 9.023 vozila na graničnim prijelazima i u unutrašnjosti, izvršena kontrola 187 lokacija (hosteli, privatne kuće, privremena skloništa i slično), i kontrolirano 511 pošiljki.

Također, tokom realizacije operativne akcije pronađen je i oduzet određen broj vatrenog, gasnog i zračnog oružja, municije raznog kalibra, tableta opojne droge ekstazi, te određena količina opojne droge speed i marihuane. Pored toga, 10 osoba je lišeno slobode vezano za krivična djela iz oblasti posjedovanja oružja i eksplozivnih sredstava, neovlaštenog posjedovanja opojnih droga i kršenja migracijskih propisa i inicirano je pokretanje četiri  nove istrage u Bosni i Hercegovini, zbog počinjenih krivičnih djela ''Neovlaštena proizvodnja i trgovina opojnim drogama'' i ''Nelegalno posjedovanje oružja i eksplozivnih naprava''. 

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine zahvalila se agencijama za provođenje zakona u BiH koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta, navodi se u saopćenju.               

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo