Svijet     | 06.10.2020. 13:31 |

Opozicija u Kirgistanu u pokušaju državnog udara

FENA Internet

BISHKEK, 6. oktobra (FENA) – Opozicione grupe u Kirgistanu saopćile su da su u utorak preuzele vlast u strateški važnoj centralnoazijskoj zemlji nakon što su preuzele kontrolu nad vladinim zgradama u glavnom gradu tokom protesta zbog parlamentarnih izbora.

Predsjednik Sooronbai Jeenbekov rekao je da se zemlja, u kojoj se nalazi ruska zračna baza i veliki rudnik zlata pod kontrolom Kanade, suočila s pokušajem državnog udara. Međutim, naredio je snagama sigurnosti da ne otvaraju vatru na demonstrante, prenio je Reuters.

Jedna osoba je ubijena, a 590 ranjeno u nemirima preko noći, saopćila je vlada. Opozicija navodi da je oslobodila Almazbeka Atambajeva, bivšeg predsjednika koji je bio zatvoren zbog optužbi za korupciju, a već su razgovarali o sastavu privremene vlade.

Demonstranti su palili automobile u glavnom gradu Bishkeku, u utorak ujutro, a preuzeli su kontrolu nad glavnom vladinom zgradom, poznatom kao Bijela kuća, koja je nakratko zapaljena prije nego što su hitne službe ugasile požar.

Kirgistan se graniči s Kinom, bliski je saveznik Rusije i dugo je bio platforma za geopolitičke prepirke između Moskve, Washingtona i Pekinga. Ima historiju političke nestabilnosti - dva predsjednika svrgnuta su ustankom u proteklih 15 godina.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta