Društvo

Podrška njemačke ambasade ustanovama u BiH u borbi protiv pandemije

Saopćenje, Foto FENA/Ambasada Savezne Republike Njemačke

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Njemačka ambasada u BiH stavlja na raspolaganje dodatnih 100.000 eura za savladavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa. Zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine će biti snabdjevene higijenskim sredstvima i medicinskim aparatima, a škole u Tuzlanskom kantonu higijenskim potrepštinama za učenike.

Kako je saopćeno iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, pomoć će biti realizirana preko dvije lokalno umrežene nevladine organizacije.

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber i Almin Adžović uime Help e.V. potpisali su danas ugovor kojim će biti omogućeno opremanje zdravstvenih ustanova u Sanskom Mostu, Livnu, Novoj Bili, Kotor Varoši i Brčko distriktu. Ustanove će, shodno svojim potrebama, dobiti zaštitnu opremu, poput rukavica, maski i vizira, te medicinsku opremu, uključujući rendgenske uređaje i aspiratore.

Pored toga škole u Tuzlanskom kantonu će dobiti zaštitne maske, beskontaktne toplomjere, sredstva za dezinfekciju i sapune. Ovaj ugovor su potpisale Jasna Jašarević ispred Fondacije tuzlanske zajednice i ambasadorica Uebber.

Tom prilikom, Uebber je istakla usku saradnju između BiH i Njemačke. Ova saradnja je upravo u vrijeme posebnih privrednih i socijalnih problema važna.

- Veoma mi je bitno u ovim teškim vremenima u cijeloj Bosni i Hercegovini učinkovito i bez birokratije pružiti podršku. Zahvaljujem se srdačno uključenim nevladinim organizacijama za nesebični, volonterski angažman - kazala je ambasadorica Uebber, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. 

(FENA) L.A.