Svijet     | 06.10.2020. 11:50 |

Azerbejdžan tvrdi da Armenija dovodi u opasnost novinare koji rade u zoni sukoba

FENA Internet

BAKU, 6. oktobra (FENA) - Sve je veći broj izvještaja koji ukazuju na neodgovorne pokušaje Armenije da eksploatiše novinare, kako svoje državljane, tako i državljane trećih zemalja tokom tekućih vojnih operacija protiv Republike Azerbejdžan, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

U saopćenju se ističe da je naročito zabrinjavajuće što u nekim slučajevima, Armenija ne poduzima potrebne mjere s ciljem jasnog razlikovanja novinara od boraca.

Ovo neodgovorno ponašanje Armenije, piše u saopćenju, samo po sebi predstavlja ozbiljno kršenje njene obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu da poduzme  mjere predostrožnosti kako bi zaštitili civilno stanovništvo i civilne objekte pod svojom kontrolom od posljedica napada.

- Djelujući na taj način, Armenija je u svrhu svoje anti-azerbejdžanske propagande dovela u opasnost sigurnost novinara koji rade u zoni sukoba - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan podsjeća da su prema međunarodnom humanitarnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1738 (2006) i 2222 (2015) novinari u oružanim sukobima klasificirani kao civili i kao takvi trebali bi dobiti istu zaštitu koja se primjenjuje na civile, pod uslovom da ne poduzmu nikakve radnje koje štetno utječu na njihov status civila.

Stoga je od presudne važnosti da svi novinari, medijski radnici i pridruženo osoblje budu maksimalno pažljivi i izbjegavaju svaku akciju koja bi narušila njihov status civila u zoni sukoba, zaključuje se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo