Ekonomija     | 06.10.2020. 08:23 |

Azijska tržišta - Indeksi na najvišim razinama u dva tjedna

FENA Internet

TOKYO, 6. listopada (FENA) - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule najviše razine u dva tjedna, nakon vijesti da se predsjednik SAD-a Donald Trump vratio iz bolnice u Bijelu kuću i da se u Washingtonu nastavljaju pregovori o novim poticajnim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 0,8 posto. Na kineskim se burzama zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 1,5 posto, nakon vijesti da je predsjednik Trump u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed, u kojoj se od petka liječio od Covid-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere prije predsjedničkih izbora.

Poticaji se željno iščekuju jer niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da se oporavak gospodarstva od koronakrize posljednjih mjeseci usporava.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,42 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,60 na 105,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1790 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne nakon što su sinoć skočile više od 5 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,2 posto, na 41,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 39,27 dolara, prenosi SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana