Bosna i Hercegovina     | 05.10.2020. 15:58 |

NATO prikuplja 500.000 eura za borbu BiH protiv COVID-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - NATO prikuplja 500.000 eura za borbu Bosne i Hercegovine protiv COVID-a 19, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Predstavnici Misije Bosne i Hercegovine pri Glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Bruxellesu, na čelu s veleposlanikom BiH pri NATO-u Mitrom Kujundžićem, intenzivno održavaju sastanke s nadležnim predstavnicima NATO-a po pitanju Programa reformi BiH i Procesa planiranja i revizije (PARP).  

Na nedavnom sastanku u Bruxellesu, na kojem su uime Glavnog sjedišta Saveza (NATO HQ) sudjelovali pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za operacije John Manza, direktor za obrambene institucije i izgradnju kapaciteta Marc Di Paolo i desk-oficir za BiH u NATO-u Rohan Maxwell, Misija BiH je informirana da je u okviru NATO-a oformljena zaklada za borbu protiv pandemije COVID-19 za BiH, u iznosu od 500.000 eura. Operacionalizacija ovih sredstava za BiH očekuje se uskoro.

Također, predstavnici Misije BiH pri NATO-u su upoznati da je u završnoj fazi definiranje modaliteta i za povjerenički fond kojeg NATO uspostavlja za pitanja iz domena malog i lakog naoružanja (SALW).

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a pokazao je zanimanje za dostignuća u reformi obrane BiH te planove modernizacije Oružanih snaga BiH. Manza je posebno pohvalio MO i OS BiH za uspješan proces izgradnje integriteta u oružanim snagama, kao i sudjelovanje OS BiH u misiji potpore miru "Odlučna potpora“ u Afganistanu.

U vezi s novim pristupom "jedan partner-jedan plan“, Manza je naglasio da u tome za BiH neće biti izmjena. Kao i do sada, odnosi BiH i NATO-a zasnivat će se na Programu reforme BiH kao krovnog strateško-političkog dokumenta koji će biti direktno povezan sa PARP-om i programima koji izravno proističu iz njega. 

Predstavnici Misije BiH pri NATO-u također su razgovarali s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Bettinom Cadenbach. Ona je pokazala posebno zanimanje za formiranje Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH.

Istaknula je važnost da se čim prije dostave informacije o razini provedbe Programa reformi BiH za 2020. godinu. U tom kontekstu, Cadenbachovu je posebno zanimalo kada bi Bosna i Hercegovina mogla dostaviti naredni ovakav program za 2021. godinu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo