Ekonomija     | 05.10.2020. 14:57 |

PUFBiH - U FBiH 84.874 fiskalna uređaja, promet u septembru 3.578.257.130 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Na području Federacije BiH na dan 30. septembra 2020. godine bila su  84.874 fiskalna uređaja, podaci su koje je objavila Porezna uprave Federacije BiH. 

Porezni obveznici koji podliježu obavezi fiskalizacije su u septembru ove godine evidentirali ukupan promet u iznosu 3.578.257.130,63 KM.

U cilju podsticanja poreznih obveznika da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i izdaju račune i podsticanja građana da traže račune, Porezna uprava FBiH će, počevši od septembra, objavljivati podatake o broju fiskalnih uređaja i ukupnom evidentiranom prometu na području Federacije BiH. 

Podaci će se objavljivati mjesečno i to svakog petog u mjesecu, za predhodni mjesec što će doprinijeti transparentnijem izvještavanju na osnovu kojeg će se planirati efikasnije ekonomske aktivnosti u Federaciji BiH.

Poštivanjem Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH porezni obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera kao što su privremeno zatvaranje objekata i plaćanje visokih novčanih kazni. Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne u iznosu od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje zakona, stoga su pozivali obveznike fiskalizacije da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i da svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun.

Porezna uprava Federacije BiH je pozvala i građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun, te podsjetila da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu. Neizdavanje fiskalnih računa negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana.

- Stoga pozivamo građane da sve slučajeve neizdavanja računa i drugih nezakonitih aktivnosti poreznih obveznika prijave Poreznoj upravi. Prijave se mogu dostaviti putem:e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,SMS poruke na broj: 061 724 610, besplatnog poziva na broj: 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana