Bosna i Hercegovina     | 05.10.2020. 11:30 |

Rektor Zoran Tomić online obraćanjem otvorio novu akademsku godinu

FENA Denis Leko

MOSTAR, 5. listopada (FENA) - Nova akademska 2020./2021. godina počela je danas na Sveučilištu u Mostaru (SUM), a na početku akademske godine studentima se online putem obratio rektor Sveučilišta Zoran Tomić.

- Ništa što je vrijedno ne dolazi na brzinu. Zalaganje, konstantan i marljiv rad jedini je način kako doći do rezultata koji će trajati. Ovom mišlju otvaram novu akademsku godinu i svim studentima želim dobrodošlicu na Sveučilište u Mostaru, grad Mostar i naše sveučilišne centre u središnjoj Bosni i Posavini. Tužni smo što se danas ne možemo vidjeti uživo, ovo je prvi put u povijesti SUM-a da se rektor obraća neizravno, odnosno online, ali s druge strane smo sretni da Sveučilište ide ukorak s razvijenim IT tehnologijama i da je spreman odgovoriti na sve izazove, pa i izazov covid-19 - kazao je tom prigodom Tomić.

Zahvaljujući pravovremenim i stalnim ulaganjima u ljudske potencijale i IT infrastrukturu, dodao je, SUM je optimalno odgovorio na izazove učenja na daljinu koji su se pojavili tijekom ožujka ove godine zbog pandemije koronavirusa.

- Sustav za online učenje Sveučilišta u Mostaru (SUMARUM) upisalo je 11.000 studenata i više od 800 nastavnika. Otvoreno je preko 3.000 virtualnih kolegija, a na ovaj sustav objavljeno je i preko 20.000 obrazovnih materijala. Svi ovi podaci ukazuju na to da će SUM, u slučaju pogoršanja stanja u vezi s covidom-19, pripravno nastaviti djelovati i osigurati optimalne modele učenja i usvajanja znanja kako obrazovanje brucoša i studenata viših godina ne bi stagniralo - kazao je Tomić.

Rektor je istaknu su na SUM-u svjesni važnosti i nezamjenjivosti tradicionalne nastave, praktičnih laboratorijskih vježbi i praksi.

- Senat SUM-a donio je odluku da ti oblici nastave budu prioritet i da se izvode na svim fakultetima u skladu s postojećim epidemiološkim uvjetima. Svi se želimo vratiti nastavi uživo, ali zdravlje studenata, nastavnika i svih drugih osoba u procesu rada i studiranja su nam na prvom mjestu, stoga ako se model učenja bude mijenjao, to će biti u svezi s općim stanjem pandemije koronavirusa i zaštite studenata i svih nas - kazao je Tomić.

U ranijem razgovoru za Fenu iz SUM-a su kazali kako će se nastava u akademskoj 2020./2021. godini izvoditi u mješovitom obliku, odnosno u klasičnom obliku izvodit će se onaj dio nastave i konzultacija gdje je ishode učenja definirane nastavnim planom i programom moguće ostvariti samo kroz klasični oblik nastave, na primjer praktične vježbe, a sva ostala nastava i konzultacije izvodit će se korištenjem online platformi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'