Ekonomija     | 03.10.2020. 16:36 |

Volonteri na Vlašiću očistili stazu Via Dinarice

FENA Saopćenje

VLAŠIĆ, 3. oktobra (FENA) - Volonterska akcija na planini Vlašić okupila je članove planinarskih društava i ljude iz cijele zemlje, uključujući i međunarodne i dužnosnike u Bosni i Hercegovini.

Iskazujući zajedničku podršku i posvećenost oporavku turističkog sektora u vrijeme pandemije, akciji su prisustvovali amabasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald, rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Steliana Nedera, ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo, stručni savjetnik za turizam Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Snježana Marić i viši stručni saradnik Ministarstva trgovine i turizma RS Jelena Gavrilović.

- Cilj Via Dinarica volonterskih akcija je promocija turizma u prirodi, posebno sada na početku najaktivnije sezone pješačenja, planinarenja, bicikliranja i ostalih aktivnosti u prirodi, što omogućava velikom broju ljudi da uživaju u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine - rekla je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Radi zajedničke podrške oporavku turizma u vrijeme nemogućnosti putovanja, UNDP je u okviru projekta Via Dinarica pokrenuo niz volonterskih akcija kako bi očuvali prirodu i učinili staze Via Dinarice dostupnima za sve turiste koji uživaju u prirodi.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istaknula je kako je, pored promocije volonterizma, cilj ovih volonterskih akcija podržati ruralni turizam i generalno turizam u prirodi, posebno u ovoj situaciji kada su tražene destinacije koje mogu zadovoljiti zdravstveno-sigurnosne preporuke vezane za pandemiju, a što uključuje fizičko distanciranje i boravak u prirodi na čistom zraku.

Aktivnosti održavanja i obilježavanja organizovane su na planinarskoj ruti između dva planinarska doma, kojima upravljaju dva planinarska društva iz Travnika - „Paklarske stijene“ i „Vlašić“ uz pomoć partnerskog društva „Vilenska vrela“ iz Kneževa, kao dio njihovih zajedničkih aktivnosti kojima se nastoji poboljšati okoliš i uvjeti za razvoj turizma na planini Vlašić.

- Via Dinarica nam omogućava uživanje u zdravom okolišu i pruža mogućnosti za stvaranje prihoda stanovništvu koje živi duž Via Dinarice, i zato se uvijek rado uključujem i podržavam ove volonterske akcije i doprinosim razvoju brenda Via Dinarica. Bosna i Hercegovina ima izuzetan potencijal za promociju svog prirodnog blaga koje moramo očuvati - rekao je ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, koji podržava društveno-koristan rad i očuvanje okoliša te redovno učestvuje u volonterskim akcijama na Via Dinarici.

I direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick pridružila se volonterima koji su radili na održavanju staze.

- Podrška turizmu ne dolazi samo kroz promociju prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, u čemu je Via Dinarica izvanredan primjer. Potrebni su i dodatni napori da turisti dođu, ostanu duže i potroše više novca. Turizam generira prihode i radna mjesta, što koristi svim građanima ove zemlje, a USAID se zalaže za podršku ovom sektoru. Tako razvijeni turizam može igrati vitalnu ulogu na putu BiH u samodostatnost - kazala je Eslick.

Akciju je pozdravila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, iskazujući spremnost resornog ministarstva da podrži projekt Via Dinarica. 

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma već treću godinu zaredom podržava projekt Via Dinarica kao međunarodno priznati brend, koji korištenjem prirodnih i kulturnih resursa osigurava egzistenciju lokalnom stanovništvu, uz poštovanje raznolikosti i očuvanje okoliša - izjavila je  Đapo.

Viši stručni saradnik Ministarstva trgovine i turizma RS Jelena Gavrilović je kazala kako ovo ministarstvo nastoji podržati napore projekta Via Dinarica u proširivanju ekonomskih mogućnosti za zajednice na stazama i doprinosu održivom razvoju.

Volonteri su radeći na čišćenju, markiranju i uređenju staza doprinijeli sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okruženja na Vlašiću, planini koju planinari, izletnici i turisti rado posjećuju, saopćeno je iz Projekta Via Dinarica.

Planina Vlašić obiluje planinarskim stazama i putevima a volonteri iz svih planinarskih društava, koja ovdje provode aktivnosti, stalno rade na njihovom obilježavanju i održavanju.

Via Dinarica je avanturističko-planinarska ruta koja se proteže duž zapadnog Balkana, čiji je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude.

Via Dinarica promoviše aktivni turizam u prirodi i nudi izuzetan sadržaj domaćim posjetiocima u vrijeme drastičnog smanjenja prihoda od turizma koje je uzrokovala pandemija Covid-19.

Zbog toga je Via Dinarica projekat prepoznat kao značajan doprinos održivom ekonomskom razvoju, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica.

Kao turistička inicijativa temeljena na prirodi, Via Dinarica nudi posjetiteljima priliku da slobodno vrijeme provedu u zdravom okruženju gdje je moguće održavati fizičku distancu i istovremeno posjetiti zanimljiva prirodna, kulturna i povijesna turistička mjesta.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).

Glavni projektni partneri su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstvo trgovine i turizma RS, kao i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, koje i financijski podržava projekt, saopćeno je iz Projekta Via Dinarica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom