Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 19:27 |

'Galerija uvreda' u Mostaru: Govor mržnje itekako prisutan u BiH

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 2. listopada (FENA) - Izložba o govoru mržnje pod nazivom "Galerija uvreda" otvorena je u petak na platou Narodnog pozorišta Mostar.

Izložba je nastala kao inicijativa i projekt mladih aktivistkinja i aktivista šest političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma.

Po riječima Nejre Vreto, programske koordinatorice Boris Divković Fondacije, cilj izložbe je podići svijest javnosti o posljedicama korištenja online platformi za promoviranje negativnih i opasnih poruka te da se napravi jasna distinkcija između govora mržnje i slobode govora.

- Na izložbi su primjeri govora mržnje s online platformi koje su aktivisti Fondacije prikupljali od siječnja ove godine i koje su prepoznavali kroz edukativne treninge u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu - istaknula je Vreto.

Dodala je kako je govor mržnje itekako prisutan u BiH, i to značajnije kod mlađe populacije.

- Mladi na pogrešan način koriste društvene mreže misleći da, krijući se iza njih, mogu pisati što žele te da ne postoje konkretne sankcije. To zapravo i jeste tako jer građani nemaju izgrađenu svijest da oni mogu prijaviti govor mržnje - ustvrdila je Vreto.

Po njezinim riječima, glavni cilj izložbe "Galerije uvreda" je osigurati zakonske izmjene kako bi se govor mržnja adekvatno sankcionirao.

- Cilj ove izložbe je da aktivisti i sudionici obuke preko svojih političkih stranaka, odnosno zastupnika u državnom parlamentu, lobiraju za amandmane zakona o kažnjavanju govora mržnje - dodala je.

Organizator izložbe je Boris Divković Fondacija, projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI.

Nakon izložbe u Mostaru koja će biti otvorena do subote, 3. listopada, "Galerija uvreda" bit će prezentirana u Sarajevu od 9. do 11. listopada.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta