Kultura     | 02.10.2020. 18:29 |

Koncert 'Sazvučja' u organizaciji bh. kulturnih društava

FENA Saopćenje

SARAJEVO,2. oktobra (FENA) - Četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini 7. oktobra će upriličiti koncert "Sazvučja" u gradskoj Vijećnici u Sarajevu.  

Koncertu će prethoditi potpisivanje Sporazuma o saradnji društava, a za Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" bit će to još jedno svojevrsno obilježje značajnog jubileja i to 30 godina od obnoviteljske Skupštine kojom je Društvo ponovno krenulo u realiziranje započete misije i stavilo se u onu jednu i jedinu službu, službu za čovjeka.

Kao što sama riječ sazvučja u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija", a koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine.

Kroz svoju šarolikost i pojedinačne misije teže i k zajedničkim ciljevima i tvore jedan čvrst korektiv cjelokupnog društva.

Društva su to s bogatom poviješću i koja u skoro 150 godina funkcioniranja baštine kulturnu i povijesnu tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini, oslobođenih od podjela i razjedinjenosti.

Godine u koje su ova društva utkala borbu i predan rad, stoljeće u kojem egzistiraju, živi spomenik su kulture i svjedoci jednog vremena, oni koji će uz sazvučja hrabro i zajedno koračati naprijed u pravcu bolje budućnosti, saopćeno je iz HKD "Napredak".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom