Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 16:09 |

Podrška održavanju Lokalnih izbora u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas su se sastali predstavnici Ureda premijera FBiH i delegacija Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, koji su razgovarali o realizaciji provedbe Lokalnih izbora 2020. godine.

Uime Ureda premijera, sastanku su prisustvovali direktor Sead Lisak i v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović, a uime delegacije CIK-a predsjednik Željko Bakalar i član CIK-a Suad Arnautović.

Bakalar je informirao prisutne o zahtjevu CIK-a za osiguranje zaštitnih materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za provedbu ovogodišnjih izbora. Izrazio je svoju zabrinutost reakcijom i sadržajem odgovora lokalnih zajednica za provođenje izbora u našoj zemlji.

Naime, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, izvjesno je da će izbori biti održani u vrijeme epidemije, te je 27 općina ili gradova iz Federacije dalo pozitivan odgovor, dok se njih 12 izjasnilo o nemogućnosti osiguranja materijalno-tehničkih sredstava za zaštitu i prevenciju širenja od koronavirusa, a njih 40 još uvijek nije dostavilo svoj odgovor.

S ciljem zaštite i prevencije širenja koronavirusa, predstavnici Ureda premijera i FUCZ prezentirali su mogućnosti, u skladu s nadležnosti, za osiguranje tehničkih i zaštitnih sredstava tokom provođenja ovog izbornog procesa.

Istaknuto je da lokalne zajednice trebaju biti nosioci ovih aktivnosti, a podršku procesu održavanja ovogodišnjih izbora, u okviru svojih nadležnosti, treba pružiti i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva pri razmatranju i donošenju preporuka i naredbi tokom praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja širenja koronavirusa. 

Na sastanku, iniciranom od Ureda premijera, naglašena je snažna podrška Federalne vlade radu Centralne izborne komisije BiH, kao i provedbi Lokalnih izbora 2020. godine, koji se održavaju 15. novembra, te 20. decembra u Mostaru - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom