Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 15:32 |

Turković-Nedera: Reformski procesi u fokusu saradnje BiH i UNDP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stelianom Nederom s kojom je razgovarala o realiziranju projekata i aktivnosti u BiH.

Turković je izrazila zahvalnost UNDP-u i drugim UN agencijama na dosadašnjoj saradnji i podršci koju, putem mnogobrojnih projekata, kontinuirano pružaju Bosni i Hercegovini, kao i spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH za saradnju i koordinaciju u realizaciji tih aktivnosti.

Izrazila je nadu da će djelovanje UNDP-a u BiH doprinijeti sinergiji koja će omogućiti svjetliju budućnost, prosperitet i bolji život građana.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH Steliana Nedera izvijestila je ministricu Turković o pravcima djelovanja Ujedinjenih naroda u sklopu odgovora i socioekonomskog oporavka od posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, kao i o pripremi i procesu realizacije više projekata.

Naglasila je da će UNDP, kao dio napora Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, posebnu pažnju i resurse u sljedećem razdoblju usmjeriti na pomoć privredi i očuvanju radnih mjesta, tzv. „zelenu“ obnovu i digitalnu transformaciju, usmjerenu na uvođenje novih digitalnih rješenja, politika i usluga u javnom sektoru.

Istaknula je da će u ovoj godini Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) za projekte u Bosni i Hercegovini izdvojiti 45 miliona dolara.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju budućih odnosa u kontekstu realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH, kao i usvajanju dokumenta Okvira za saradnju za održivi razvoj između Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine u razdoblju 2021.-2025. te Strateškog plana UNDP-a za razdoblje 2022. - 2025. godina.

Zaključeno je da će u fokusu saradnje BiH i UNDP-a i dalje biti reformski procesi u našoj zemlji, s naglaskom na investicije, privredni razvoj, infrastrukturne projekte i zapošljavanje - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu