Stranačke aktivnosti     | 02.10.2020. 14:52 |

Saopćenje za javnost KO SDP-a ZDK

FENA Saopćenje

Trgovačka većina u Skupštini ZDK nema šta prezentirati u svom izvještaju o radu Vlade za 2019. godinu. Nakon dva mjeseca nerada u utorak 29.09.2020. godine održana je sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja nije donijela ništa novo. Na dnevnom redu su se našle tačke koje pokazuju da vladajuća većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i dalje ne misli raditi u interesu građana ovog kantona.

Iako smo kao klub zastupnika SDP BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona a i pojedinačno kao zastupnici, više puta ukazivali na to da se u proteklih dvije godine mandata ni jedan zakon nije našao na dnevnom redu po redovnoj proceduri, predstavnici vladajaće strukture sami sebe hvale kako je njihov rad učinkovit.

Da nije tako pokazuje izvještaj o radu Vlade za 2019. godinu u kome između ostalog stoji da je zabilježen pad industrijske proizvodnje za 3%, izvoz je manji za 12,37%, uvoz je manji za 7,16% a pokrivenost izvoza uvozom manja za 5,5%.

Zeničko-dobojski kanton ima najniže plaće u FBiH a posebno u realnom sektoru, pozitivan prirodan prirast stanovništva imaju Doboj Jug, Kakanj i Tešanj a sve ostale općine imaju negativan prirast stanovništva. Dugogodišnja agonija i nazadovanje društva u ZDK se nastavlja u svim sferama. Kroz skoro sve ove postratne godine u ovom kantonu je na vlasti ista politička struktura koja ne želi priznati da su napravili ekonomsko rasulo, beznadno i nepodnošljivo stanje koje rezultira masovnim iseljavanjem stanovništva.

I to su samo neki od pokazatelja da u godini koja nije bila godina pandemije, ova Vlada i njeni predstavnici ne mogu i ne žele naći rješenja kako bi se povećala zaposlenost, stvorio ambijent za direktne strane investicije, spriječio odlazak stanovništva i vratilo povjerenje u institucije ovog kantona.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana