Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 14:41 |

Via Dinarica - Volonterska akcija čišćenja i uređenja staza na planini Vlašić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Volonterska akcija čišćenja i uređenja staza na planini Vlašić bit će održana u okviru Via Dinarica projekta u subotu, 3. oktobra.  

Pored brojnih volontera u akciji čišćenja i uređenja staza će učestvovati i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald, rezidentna predstavnica UNDP u BiH Steliana Nedera, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Volonterska akcija na planini Vlašić je jedna u nizu koje se organiziraju kroz projekat Via Dinarica, čiji je cilj očuvanje okoliša i promicanje turizma temeljenog na prirodi, posebno sada kada dolazi savršena sezona pješačenja, kao i omogućavanje što većem broju ljudi da uživaju u sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okoliša, saopćeno je iz UNDP-a.

U tu svrhu, tri planinarska udruženja iz cijele BiH bit će domaćini ove akcije u kojoj će sudjelovati i predstavnici donatora, institucija vlasti, udruženja, kao i ostali građani volonteri.

Aktivnosti uređenja domova i održavanja i obilježavanja staza obavljat će se na planinarskoj ruti između dva planinarska doma, kojima upravljaju dva planinarska društva iz Travnika: "Paklarske stijene" i "Vlašić", FBiH, uz pomoć partnerskog planinarskog društva "Vilenska vrela" iz općine Kneževo, RS.

Via Dinarica je planinarska staza s tri glavne staze (bijela, zelena i plava) koja se proteže duž zapadnog Balkana. Njen je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpa stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude.

Koncept Via Dinarica promovira turizam u svrhu održivog ekonomskog razvoja zemalja, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica.

Dinarica unapređuje prilike za privredni razvoj u Bosni i Hercegovini kroz podsticanje održivog razvoja turizma u prirodi. Via Dinarica podiže svijest o dobroj poslovnoj praksi i zaštiti životne sredine i razvija turističku ponudu temeljenu na jedinstvenim prirodnim ljepotama, tradicionalnim proizvodima i kulturno-istorijskoj baštini.

Cilj je uspostaviti koridor Via Dinarica kao turistički proizvod u vlasništvu zajednice, koji osigurava ekonomske prilike i održivu egzistenciju stanovništvu u ruralnim područijma Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).

Glavni projektni partneri su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, te Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH, koje i finansijski podržava projekat, saopćeno je iz UNDP-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana