Ekonomija     | 02.10.2020. 12:00 |

Dedić: Podrška jačanju fitosanitarnog sistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je danas s predstavnikom projekta Phyto-BiH Mladenom Todorovićem o postignutim rezultatima i daljnjim planovima.

Informirajući ministra, Todorović je istakao da Phyto-BiH projekt pruža tehničku, naučnu i operativnu pomoć laboratorijima Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu i Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

S obzirom da su ti zavodi odgovorni za fitosanitarnu dijagnostiku i kvalitet sjemena, važno je da usklade svoje procedure sa internacionalnim standardima EPPO, ISO 17025 i ISTA. Napomenuo je, također, da taj projekt pruža podršku i fitosanitarnoj inspekciji FBiH, čija je dužnost da čuva granice BiH od štetnih organizama.

Ističući važnost projekta, ministar Dedić je pozdravio dosad postignute rezultate i dao punu podršku daljnjim aktivnostima na jačanju fitosanitarnog sistema u Bosni i Hercegovini.

- Izuzetno nam je drago što ovaj projekt koji finansira Vlada Italije pomaže u postepenom preuzimanju standarda Evropske unije u oblasti zaštite bilja, što bez sumnje predstavlja najkompleksniji i najdugotrajniji posao u cjelokupnom procesu evropskih integracija. Uime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i poljoprivrednika u FBiH, zahvaljujem italijanskoj Vladi na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini kroz Phyto-BiH projekt - kazao je Dedić.

Inače, taj projekat se provodi uz finansijsku podršku italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje kroz CIHEAM IAMB - Mediteransko-agronomski institut u Bariju, kojem je povjerena implementacija projekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'