Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 10:19 |

Internacionalni Burch univerzitet i UNDP potpisali memorandum o saradnji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Internacionalni Burch univerzitet (IBU) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su memorandum o saradnji, u prostorijama univerziteta.

Cilj potpisivanja tog memoranduma, kako se navodi u saopćenju UNDP-a, je ostvarivanje strateškog partnerstva koje će inspirisati poduzetnički duh i unaprijediti znanje i vještine mladih ljudi za poslove budućnosti. Velika važnost se pridaje očuvanju ekosistema i biološke raznolikosti, potičući slobodno razmišljanje i kreiranje socijalno inkluzivnog društva Bosne i Hercegovine.

Sporazumom se uspostavlja saradnja u povezivanju nauke, istraživačkog rada, inovacija i razvoja, kao i u testiranju rješenja za razvoj zasnovanih na znanju. Također, cilj je praktičnom perspektivom razvoja obogatiti univerzitetski kurikulum i organizovati zajedničke forume, te mobilisati šire mreže partnerstava za održivi razvoj.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera je izjavila da je raduje što započinje nova faza u realizaciji ideja koje će kroz buduću saradnju i zajedničke aktivnosti generisati pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta prof. dr. Mersid Poturak dodao je da potpisivanje sporazuma predstavlja veliki korak naprijed za tu instituciju u pogledu unapređenja aktivnosti koje su od strateškog značaja za obje strane.

Nastavak saradnje već započinje zajedničkom organizacijom najvećeg takmičenja za srednjoškolce "Start Me Up" koje će biti održano početkom 2021., saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta