Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 09:55 |

UN zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja prihvatnog centra Bira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su svjesne izazova s kojima se vlasti i lokalne zajednice suočavaju u rješavanju složenog pitanja mješovitih kretanja. Vlasti i zajednice u Unsko-sanskom kantonu su uložile značajne napore da smjeste i ugoste sve koji su pristizali u Kanton, često uz limitiranu podršku.

- Međutim, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini su zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra Bira u Unsko-sanskom kantonu ove sedmice, pri čemu je policija premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz Bire u Centar Borići. Ova akcija je nastavljena istu noć premještanjem svih muškaraca samaca iz Bire u Hitni prihvatni kamp Lipa, i u Sarajevo - navodi se u pismenoj izjavi rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald.

Ujedinjene nacije ovim putem skreću pažnju na činjenicu da je Hitni prihvatni kamp Lipa već popunjen i nije opremljen za zimske uslove. Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su također popunjeni. Kako se zimski period približava i temperature padaju, stotine izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smještajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama.

Ujedinjene nacije su, kako se dodaje, izrazito zabrinute da će ovo dovesti do pogoršanja izolacijskih kapaciteta za Covid-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mjera, te će na taj način rezultirati povećanjem zdravstvenih rizika za migrante, tražitelje azila i širu zajednicu.

- U trenutku kada se Bosna i Hercegovina već bori sa pandemijom bez presedana, i njenim posljedicama na sve segmente društva, urgiramo prema svim relevantnim nivoima vlasti da izbjegnu dalje pogoršanje ove humanitarne situacije - dodaje se u izjavi.

Ujedinjene nacije su pozvale relevantne vlasti na nivou BiH da pravovremeno osiguraju alternativna rješenja, uključujući držanje centara poput Mirala otvorenim i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije. Upravljanje situacijom mješovitih kretanja u Bosni i Hercegovini traži jedinstven pristup i sveobuhvatno rješenje, jer utječe na čitavu zemlju. 

Također, kako se ističe, Ujedinjene nacije ostaju posvećene podršci konsultacijama i akcijama za pravovremena alternativna rješenja, uz podsjećanje svih aktera na odgovornost prema domaćim zakonima, kao i međunarodnim normama i standardima zaštite ljudskih prava, saopćile su Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!