Najave     | 02.10.2020. 07:43 |

U Tuzli međunarodna naučna konferencija 'Religija, politika, sekularizam'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - “Religija, politika, sekularizam”, tema je međunarodne naučne konferencije koja će biti održana u Tuzli 2. i 3. oktobra u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja i u saradnji s Centrom za kulturu i edukaciju "Logos" i Filozofskim fakultetom iz Tuzle. 

Sudionici skupa analizirat će ulogu religije u savremenom društvu o čemu će prvog dana naučne konferencije govoriti petnaestak izlagača, naučno afirmiranih istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a koji će taj fenomen analizirati iz različitih naučnih perspektiva.                   

- Imajući u vidu sve jasniju izmjenu društvene uloge religije, pojavu novih oblika religioznosti, jačanje političkih religija i sve prisutniji glas religijskih zajednica unutar medijskog prostora, sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je na sceni uspostava nove 'kartografije' u odnosima između religije i države u modernim demokratskim društvima - navode iz Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Ta tematika sadržana je u značajnom broju studija i istraživanja koji su se pojavili u posljednje dvije decenije, a koje kao primarni predmet znanstvenog propitivanja imaju religiju i religijsko.

- Pitanje religije na početku 21. stoljeća i njenog važenja u javnoj sferi nužno uključuje i pitanje sekularizacije kao društvenog procesa, te, dakako, i problem razumijevanja njenih općedruštvenih implikacija - navodi se.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo