Kultura     | 01.10.2020. 20:17 |

U Sarajevu otvorena dokumentarna izložba '60 godina festivala MESS'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Dokumentarna izložba "60 godina festivala MESS", koja se sastoji od postera i dokumenata svih izdanja Festivala od 1960. do 2020., zatim postera programa Modul Memorije te postera produkcija i knjiga koje su izdate u okviru MESS biblioteke, otvorena je večeras u Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković kazao je da su povodom te značajne godišnjice željeli napravili izložbu na praktičan način, da posjetnici dožive i shvate ono što je misija MESS-a, od trenutka kada ga je Jurislav Korenić pokrenuo i kada je na samom početku bio prepoznat kao događaj u čiju budućnost se vjerovalo, pa sve do danas.  

- Čast nam je da 60 godina poslije nova ekipa ljudi ima priliku zahvaliti svima onima koji su učinili to da MESS bude ono što je danas - poručio je Kreševljaković.  

Dodao je da su se u posljednjih nekoliko godina aktivno bavili prikupljanjem arhivskih materijala, iako je veliki dio uništen početkom agresije, te da su pored postera i fotografija izložili i dokumente, kao što su osnivački akti, budžeti, korespondencija te da su na zanimljiv način uspjeli ispričati cijelu priču o tom festivalu.  

Istakao je da su u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih država organizirali radionice i razgovore s mladima, kako bi kroz različite vrste prezentacija ukazali na važnost kulture i umjetnosti na budućnost.

Redovni profesor na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Sulejman Bosto, koji je svjedočio raznim transformacijama tog festivala, smatra da svako ima poimanje riječi MESS, koja je odavno izgubila ono što ta riječ zaista i znači - Mala i eksperimentalna scena Sarajevo.

- Taj pojam je postao puniji i zaista, MESS je danas jako velik - poručio je profesor Bosto.

Jedna od autorica izložbe Ira Isović istakla je da je izložba mogla biti mnogo veća ukoliko se govori o količini arhivske građe koju MESS posjeduje, ali da su bili prisiljeni napraviti selekciju te izabrali ono što su smatrali da će posjetiocima biti najinteresantnije.  

Naglašavajući da ne može izabrati nešto najdraže, Isović je kazala da među dokumentima imaju pismo britanskog filmskog glumca Richarda Burtona povodom Dana teatra, zatim Festival koji je održan pod pokroviteljstvom Josipa Broza Tita, izjave publike, među kojima je i izjava Gradimira Gojera koji je tada bio student, rukom napisan budžet prvog Sarajevo Film Festivala i još mnogo toga…

Izložba će biti otvorena do 27. oktobra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo