Svijet     | 01.10.2020. 18:56 |

Navalni optužio ruskog predsjednika da stoji iza njegovog trovanja

FENA Internet

BERLIN, 1. oktobra (FENA) - Ruski opozicionar Aleksej Navalni optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog trovanja, kazao je u intervjuu njemačkom listu Špigel, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Neću pružiti Putinu to zadovoljstvo da se ne vratim u Rusiju - rekao je on u intervjuu dodajući da je "Putin iza ovog napada, ne vidim nikakvo drugo objašnjenje".

Navalni je kazao da mu je sada dužnost "da ostane onakav kakav jeste, neko ko se ne plaši". "A ja se ne plašim", poručio je on.

On se nalazi u Berlinu na rehabilitaciji nakon hospitalizacije zbog trovanja agensom "novičok".

Kremlj je odlučno negirao navode o umiješanosti i optužio zapadne lidere da su pokrenuli kampanju dezinformacija oko Navalnijeve bolesti.

Nekoliko sati nakon objavljivanja intervjua, predsjedavajući donjeg doma ruskog parlamenta, ruske Dume, Vjačeslav Volodin optužio je Navalnog da radi za zapadne zemlje i rekao da su Putin, ruski ljekari i piloti koji su brzo djelovali da ga vrate na zemlju bili ti koji su mu spasili život.

Navalni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. augusta na domaćem letu u Rusiji. Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navalni otrovan agensom "novičok" iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

On je držan u indukovanoj komi više od dvije nedelje i liječen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanje, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali. Kremlj je ljutito reagovao na pozive njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo